"Så handlar du för halva priset"

RESA

Pruta, pruta, pruta.

Det är själva grunden för shopping i Turkiet. Men det finns en mängd andra saker som är värt att veta innan du tar fram plånboken.

Ferit Fredrik Kaya, försäljare på turkiska rivieran sedan 15 år, ger oss flera goda råd.

Foto: Ferit Fredrik Kaya har sålt juveler här i 15 år.

När han växte upp i Sverige blev det Fredrik, för enkelhetens skull. När Ferit Kaya var 18 år och flyttade till Turkiet fick det svenska namnet hänga med och för de nordiska kunderna som kliver in i hans juvelerarbutik i Side är det förstås ett plus att tas om hand av en ”svensk”.

Ferit Kaya har dessutom stor erfarenhet av hur svenskar fungerar när de handlar – ett beteende som skiljer sig kraftigt från turkarnas sätt, där prutning, tedrickning och socialt prat är en naturlig del av ett stort köp.

– De turkiska människorna är väldigt varma och vänliga. Men man ska alltid vara försiktig när man handlar, det finns säljare som använder sin vänskap för att luras, varnar han.

De bästa kunderna är danskar, avslöjar Ferit Kaya. De kan handla för 20 000 kronor utan att tveka. Svenskarna är betydligt försiktigare och håller sig till lite mindre summor, ofta blir det som mest ett smycke för 1 500 kronor.

Äkta varor som man kan göra klipp på under semestern är framför allt glasögon, tyger, mattor, smycken och läderarbeten – vid sidan om alla kopior på kläder, klockor, väskor och skor.

– Att det är såpass låga priser beror på att vi har billig arbetskraft och att knappast någon betalar moms eller skatt, säger Ferit Kaya och lutar sig tillbaka i stolen.

Sedan visar han än en gång prov på sin turkiska generositet.

– Lite mer te? Kaffe? Dricka?

Resematchen

Resa sätter på tre turkiska kustpärlor.

Malin Husár

ARTIKELN HANDLAR OM