”Här finns något genuint”

1 av 3
RESA

Kjell Lönnå kom till Medelpad som tolvåring och blev kvar – genast imponerad av sin nya hemvist.

Kjell Lönnå tycker om Medelpads natur men också Stenstaden i Sundsvall, den gamla stadskärnan med vackra fasader inspirerade från Florens och Paris.

– Det är Sveriges enda stad med två stadsberg inom gränserna, i söder och i norr. I öster har vi havet, i väster älvarna. Det är ett otroligt läge. Ljungan och Indalsälven är oerhört vackra dalgångar.

Han tycker att den relativt sett småskaliga turismen har varit bra, eftersom de negativa konsekvenserna har uteblivit.

– Det finns kvar något genuint naturligt här.

– Som turist ska man ta en titt på stenstan och besöka legendariska hotell Knaust också.

I mitten

Sveriges geografiska mittpunkt är en doldis jämfört med Treriksröset (Sveriges nordligaste punkt) och Smygehuk (södra udden). Den ligger vid berget Flataklocken i Munkbysjön och markeras av ett utsiktstorn omgivet av grillplatser, servering och scener för olika evenemang. Här kan du också få ett Mittpunktscertifikat, ett bevis för att du varit här.

www.ange.se

Vackert

På Svartviks handpappersbruk tillverkar man vackert papper för hand – med ingredienser som hår, jeanstyg och skägglav. Se hur det går till, testa att göra ditt eget eller köp med dig hem. Öppet dagligen under sommaren, men ring gärna i förväg.

www.svartvikpaper.com

Unikt

Har du sett en skvader någon gång? Inte? Inte så konstigt. Skvadern är nämligen ett fantasidjur, hälften hare och hälften tjäder. Dessutom är den en slags symbol för Sundsvall. På Norra berget kan du se ett uppstoppat exemplar och ta del av dess historia. Här finns även gott om andra aktiviteter. Öppet dagligen, gratis inträde.

www.skvadern.com

www.norraberget.sundsvall.se

Och så finns även: Sundsvalls museum och Bergsåkers travbana.

KALENDARIET:

Avkroksfestivalen Ljungaparken i Ånge (9–10/6) Indalsledenloppet, stafettlopp för motionärer (17/6) Sundsvalls Gatufest (3–9/7) Drakbåtsfestivalen, Sundsvall (9–12/8) Jazzfestival, Norra Berget, Sundsvall (26/8)

Läs också:

ARTIKELN HANDLAR OM