Ett ögonblick....

RESA

Terri Herrera Eriksson som lyckats reta upp hela Norge

Du har beskrivit Norge som ”Bizarro World” i en resekrönika och därmed orsakat en folkstorm bland norrmännen.

– Ja, jag hade verkligen inte räknat med att krönikan skulle väcka sådana reaktioner i Norge. Det var överraskande eftersom krönikan vänder sig till en svensk publik som är intresserade av resor. Men reaktionerna från norrmännen stärker å andra sidan bara min uppfattning om att de är bisarra.

Du har till och med fått ett samtal från pressattachén på svenska ambassaden i Norge. Vad ville de?

– Haha, de ville ha ett uttalande från mig om min krönika till ett pressmeddelande som skulle skickas ut till alla medier. Sedan undrade hon om hon kunde vidarebefordra några av alla samtal från personer som ringer till ambassaden för att klaga på min krönika.

Så du har blivit något av en kändis i Norge?

–Ja, jag har fått hundratals mejl från både arga norrmän men även norrmän som håller med. Och så har jag fått vara med i norsk morgon-tv samt i radio för att förklara vad jag menar med min krönika.

Har du gjort en pudel nu i norska medier?

– Nej, jag står fast vid min ståndpunkt om Norge.

Förstår inte norrmän ironin i din krönika?

– Nej, det verkar inte bättre än så. Många av dem som hör av sig till mig är helt humorbefriade. Men å andra sidan är kanske de som hör av sig till mig inte representativa för hela den norska befolkningen. Det lustiga är att jag bland annat har skrivit raljerande om spanjorer och utsett Belgien till en av de tråkigaste länderna att semestra i. Och i inget av länderna har man gått i taket för det. Men skriver man om Norge så går de upp i taket.

Du har en bror som bor i Norge. Hur har han reagerat på uppståndelsen?

– När han kom till jobbet så hade norrmännen satt upp min krönika på anslagstavlan och var riktigt upprörda och arga över vad jag skrivit. Min bror har bestämt sig för att hålla en låg profil och inte berätta att jag är hans syster.

Björn Rosengren sa för några år sen att Norge är den sista Sovjetstaten vilket också rev upp himmel och helvete i Norge. Känner du dig allierad med honom nu?

– Ja, jag förstår i alla fall bättre vad han menade med sitt uttalande.

Till sist vad önskar du dig mesta av allt just nu?

– Att Norge gör något vettigt av sina oljemiljarder.

Mary Örnborg