Guide: Skiathos

RESA

Därför: Stränderna, stränderna, stränderna! Om du avverkar en om dagen tar det nio veckor att hinna med alla.

Bästa tid: Maj–juni eller september. Juli–augusti är högsäsong och hektiska.

För vem? Barnfamiljer, par och kompisgänget över 25.

Absolut inte: Ta inte första bästa strand – den ofta överfulla Megali Ammos beach närmast Skia-thos stad är nämligen sämst .

Kul kunskap: Inte så kul för den flygrädde – landningsbanan på flygplatsen är extremt kort. Slarva inte med bältet vid landning och håll i dig vid start.

Åka hit & runt

Charter: Ving, Always, Apollo och Fritidsresor har charterresor till Skiathos. Från 3 098 kr för en del i dubbelrum en vecka. Flygstol från 2 449 kr.

Ta sig runt: Buss är billigt och bra. Längs sydkusten går badbussarna i skytteltrafik mellan de största stränderna, resan kostar cirka 9 kr. Dagstur med båt runt hela ön kostar cirka 900 kr. Taxi är hyfsat billigt men pruta gärna. Hyra bil är överkurs på en ö med bara två mil väg, varav en enda är asfalterad.

Bo

Även om det finns gott om rumsraggare är det bra att boka i förväg under högsäsong. De flesta hotell är uppbokade av charterbolagen och är småskaliga 2–3 stjärniga. Två omtyckta är lägenhetshotellen Elias och Dafne beach.

Äta/dricka

Prisnivån är lite högre än vad man som Greklandsresenär är van vid. Å andra sidan får man valuta för pengarna. Lyhnari har god grekisk mat med det lilla extra, liksom Amfiliki där utsikten är svindlande. Restaurang Bonaparte har svenska ägare, internationell meny och stor matglädje hos kocken.

Göra/uppleva

Ont om sevärdheter, men gott om aktiviteter. Alla vattenfarkoster finns på de flesta av sydstränderna. Dykning. Heldagsutflykt till Aten med flygbåt och buss kostar 700–800 kr. Båt går till grannön Arkos Island där man kan åka skidor på sand.

Shoppa

Guld, lädervaror och hantverk av exempelvis olivträd är billigt. Leta i gränderna bortom turistsståken.

Jonas 5 egna favoriter

ARTIKELN HANDLAR OM