Glöm inte bärnstenen vårt guld

RESA

I litauiska Palanga kan du fynda på den tio kilometer långa stranden

Foto: Det är inte bara badet och den fina stranden som lockar i Palanga. Här finns också gott om kvällsnöjen.

Musiken dånar på högsta volym. Uteserveringar och barer är proppfulla.

En strid ström av människor drar sig mot den flera hundra meter långa träpiren som går ut i havet.

Palanga är en stad som snart blir ”världsberömd” för solen, stranden och de magnifika sanddynerna.

– Glöm inte bärnstenen, vårt guld!

Dainius Vaicius och hans kompisar Ramune och Rolandas ligger på stranden där vågorna ofta spolar upp både stora klumpar och små skärvor av bärnsten. De har kommit hit från den närliggande staden Kretinga för att ha kul. De ”orkar” inte leta bärnsten. Annars tycks det som om hela den här delen av östersjökusten lever av bärnsten som dekorations- och smyckesindustri.

Palanga lever förstås i ännu högre grad av turismen. Palanga inkluderar samhällena Nemirseta, Vanagupe, Kunigiskiai, Manciskiai och Sventoji – platser där den svenska krigsmakten härjade och förstörde på 1700-talet.

Under sovjetimperiets dagar blev staden känd för partaj, bad och bekymmerslösa semesterdagar.

Nu är det flera strån vassare.

Invånarantalet växer från 20 000 till 200 000 människor under högsäsongen från mitten av juni till mitten augusti.

På smågatorna som leder från den gotiska kyrkan och centrum vid busstorget ned till den 10 kilometer långa sandstranden ligger hus med snickarglädje i pastellfärger. Där renoveras och nybyggs mondänare villor med koppartak och trädgårdsplanteringar. En sak är gemensamt: utanför alla byggnader finns en uteservering. Runt varje hörn finns en bar eller ett diskotek. Det är högljutt. Det skrålas och skålas. Det är framför allt ungdomens ställe och de kommer från Litauens egna metropoler som Vilnius och Kaunas. Eller från Vitryssland, Lettland, Polen, Tyskland, Holland och Danmark.

– Hurra för svenskarna. Dom har också börjat hitta hit, säger receptionisten Marina på det mest fashionabla strandhotellet, Sachmatine. Där på uteserveringen har man lätt koll på alla människor som samlas vid den långa bryggan för att titta på solnedgången.

1824 köpte greve Tiskevicius Palanga och rustade upp hamnen. Han lät anlägga en botanisk trädgård och där kan du hitta lite lugn och ro. Det kan behövas om du vill hänga med i Palangas nöjestempo.

Sture Olsson