Glamping i Kroatien – lyxtält med kök och pool

Checka in i ett lyxigt tält med terrass och kök.
Checka in i ett lyxigt tält med terrass och kök.

Glöm läckande tält, myror i sovsäcken och hårda liggunderlag. Nu är det trendig glamping som gäller, en exklusivare variant av camping.
Allt fler vill bo i supertält och nu storsatsar flera stora campingplatser i Europa på lyxsugna gäster.

Att tälta är ett perfekt sätt att komma nära naturen. Och med en husvagn är friheten total. Men med friluftslivet följer även en del olägenheter. Man är mer utsatt för väder och vind och ett tält är vanligtvis inte särskilt bekvämt.

Sedan några år tillbaka har trenden med glamping växt sig allt större. Glamping är en ihopsättning av orden glamorous och camping och innebär att tältet är lyxigare utrustat samtidigt som man inte tummar på själva naturupplevelsen.

Bo i tipi eller nomadtält

Glampingens form kan variera stort. Man kan bo i tipis, jurtor, speciella husvagnar, safari- eller nomadtält. Oftast har man varmt vatten, bekväma sängar och till och med kök. Soldränkta terrasser, badkar och frukost på sängen från anställd personal förekommer också.

I byn Poreč i Kroatien vid Adriatiska havets kust ligger en av Europas största campingplatser, Lanterna Premium Camping Resort. Den sträcker sig tre kilometer längs med kusten och har alltifrån husvagnsplatser, stugor, tält och alla faciliteter man kan tänka sig kring en camping.

Kök och badrum

De har haft lyxiga glampingtält till uthyrning i flera år, men efter ökad efterfrågan från gästerna utökar man nu platserna med 23 nya tält.

Tälten är 9 x 4 meter stora med kök, stor terrass och badrum. Köket är fullt utrustat och middagen kan serveras på terrassen med utsikte över naturen och havet. Vissa tält har till och med tillgång till pool.

Fler lyxiga glampingplatser

  • Treehotell - vackra och modernt designade trädrum i orörd natur med utsikt över Luleälven. Ligger i Harads drygt sju mil från Luleås flygplats. Välj att bo bland träden i ett UFO, ett fågelbo, en kabin, en spegelkub och en orange kon.
  • Chewton Glen – ligger nära New Forest i Storbritannien. Sov gott i en glas- och trästuga. I huvudbyggnaden finns en lyxig restaurang som serverar gourmetmat och afternoon tea.
  • Eco camp – ligger i hjärtat av nationalparken Torres del Paine i Chile. Tillbringa natten i en ekologisk dome vid foten av ett snötäckt berg.
  • Lanzarote retreats – fly undan turistströmmarna och checka in i en jurt eller eko-kabin vars el kommer från vind och solenergi. Njut av det dramatiska landskapet eller ta ett dopp på Arrieta, en av få oexploaterade stränder i Spanien.
LADDA NER: Reseguide IstrienLADDA NER: Camping i Istrien, Kroatiens pärla
Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN