En kajak – en miljon alligatorer

RESA

Men det är fåglarna som fascinerar mest i Everglades

1 av 5
på spaning i träsket Aftonbladets reporter Johan Söderlund får syn på sin första alligator efter två timmars jakt. ”Vår kajak är större än alligatorerna, så de brukar försvinna om man kommer för nära”, säger guiden och förevigar ögonblicket.

Crocodile Dundee – släng dig i väggen!

Riktigt mod är att möta reptilerna i deras eget element.

RESA:s reporter tog en kajaktur i Floridas träskmarker.

– Titta, en alligator!

Jag hinner bara se ryggen på jättereptilen innan den försvinner ner i det grunda och lite grumliga vattnet.

Vi spanar intensivt längs den täta kanten av slingrande mangrove för att få syn på flera bestar – för de är sällan helt ensamma.

Stekande sol

– Vår kajak är större än alligatorerna, så de brukar försvinna om man kommer för nära, säger min guide Chris Schuld som först fick syn på besten.

Solen steker men den täta växtligheten skyddar oss. Vi glider sakta fram i en labyrint av tunnlar och små passager i den täta mangrovevegetationen. Syrsor spelar. Då och då får vi ducka för att komma under genomskinliga tak av spindelväv, fyllda med små åttafotade rackare.

Rekommenderar paddling

När jag planerade min resa till Everglades på Floridas västsida hade jag bara alligatorer i tankarna. Nu inser jag att det finns så mycket mer att uppleva här.

– Det mest fascinerande är att se alla fåglar i solnedgången. Det är dussintals av dem, säger Tim Sass som kommit till Everglades för att paddla med sin fru Beate och sina två barn, Christine, 18 och Peter, 10.

Har ni sett några alligatorer?

– Ja, i går när vi var ute under dagen, men det är ”no big deal”. Vi ser dem hela tiden där vi bor i norra Florida, säger Tim.

– Jag kan verkligen rekommendera att paddla och se Everglades på nära håll. En airboat (motorbåt med propeller) skrämmer bara i väg djuren, säger han.

Miljöförstöringen ett hot

Att ta turister på paddelturer är ett sätt för lokalborna att uppmärksamma den omfattande miljöförstöringen. På 1880-talet började man dika ut Everglades för att odla marken i massiv skala. Förstörelsen av våtmarkerna har sedan fortsatt under hela 1900-talet.

– Det finns berättelser från förr om att himlen helt kunde förmörkas av alla fåglar. De fåglar vi ser nu är antingen helt ensamma eller i grupper om 5–10 stycken, säger guiden Chris Schuld.

Spännande träskhistorier

Förutom fåglar och alligatorer så gömmer träsken spännande historier om mördare och gangstrar.

Redan i mitten av 1800-talet flydde indianerna in i Everglades mangrovedjungel. Träsken var så ogästvänliga och svårtillgängliga att USA:s armé inte kunde ta sig hit.

Blötmarkerna har sedan dess varit ett perfekt gömställe för ”outlaws”, mördare och gangstrar som jagats av rättvisan.

Men det är varken rövarhistorier, fåglar eller alligatorer som satt djupast spår i minnet hos barnen i familjen Sass.

– Jag gillar alla spindlarna. De är verkligen coolast, säger Tims dotter Christine.

Oljan ett hot

Mangroveträsken runt Everglades City har ännu inte nåtts av oljan från oljekatastrofen i Mexikanska golfen i april i år.

Oljan är ett nytt hot för det känsliga ekosystemet som exploaterats och dränerats i över 130 år.

På 1950-talet etablerades den första nationalparken i området, men än i dag, 60 år senare, för naturen en ojämn kamp mot människans ingrepp.

Bara hälften av de ursprungliga våtmarkerna finns kvar.

Ladda ner guiden!

Läs mer och ladda ner resguide till Miami

ARTIKELN HANDLAR OM