”Doften av söta äpplen förtrollar varje gång”

RESA

Helena Trus om sin Stockholmsfavorit

Foto: Det är inte bara Helena Trus som älskar den söta äppeldoften. Göran och Siv Byqvist med barnbarnet Sara, 6, kommer ofta till Värmdö Musteri, som ligger ett stenkast ifrån vackra Säby Säteri.

Några av Aftonbladets mest kända profiler berättar om sin favoritplats i Stockholm.

Här: Nöjesreportern Helena Trus hyllar Värmdö musteri.

Foto: Godare än sval rosé eller kall pilsner.
Foto: Helena Trus.

Jag går i väntans tider.

Det betyder inte att jag är gravid. Åh nej, utan att jag väntar på att få känna den där doften igen. För då vet jag att det är sommar. Då vet jag att jag aldrig mer kan flytta tillbaka till avgasbubblan i innerstan.

Den där söta doften av svenska äpplen förtrollar mig varje sensommardag när jag kör in på grus­vägen som så småningom leder till vår lilla vik.

Varje dag passerar jag den här rödmålade nyrenoverade ladan. Där på insidan huserar Värmdö Musteri, som pressar sommarens guld till den godaste äppelmusten som slår varenda glas rosé och kall öl.

Att lyssna till det kluckande ljudet av den ljusgula, lite grumliga drycken som landar i glaset betyder ren och skär lycka.

På musteriet lämnar gästerna också in sina egna äpplen. Och i augusti köar nyputsade stadsjeepar för att hämta sin alldeles egna must, ”direkt” från trädgården.

Där inne finns också en butik. På hyllorna står musteriets egentillverkade saft, sylter, geléer, glögg och äpplemos.

Nej, jag är ingen utsänd pr-agent för det här smultronstället. Utan det här är mitt sätt att säga att om ni inte varit här, har ni har missat någonting alldeles, alldeles speciellt.

Bara 30 minuter med bil från stan.