"Prova min heta curry"

RESA

Marlenes recept på curry chicken från Tobago

1 av 2 | Foto: På en glödhet kolgrill lagar Marlene Alexander delikat kyckling vid vägkanten i Crown Point på karibiska ön Tobago. Wolde Selassie, skivförsäljare och affärs-granne, garanterar att det är öns godaste.

Elden flammar upp i kvällsmörkret. Förföriska dofter sprids från kolgrillen vid vägkanten på Milford Road.

Marlene Alexander vänder på en delikatess som ingen besökare på Tobago får missa:

En äkta curry chicken. Wow, hon gör den bästa maten på Tobago!"

Wolde Selassie kommer springande från sin musikshop intill. Han säljer calypso- och reggaemusik - och även kokosnötter som ligger i drivor framför hans lilla butik.

Där står vi vid vägkanten och låter oss frestas av en maträtt till priset av 20 kronor per person.

Marlene Alexander ber oss sitta ned vid ett av de enkla borden. Hon, som först varit reserverad och butter, skrattar när hon får kramar av Wolde och hon börjar förklara hur hon tillagar sin delikata kyckling.

- Synd att ni inte stannar längre. Här på Tobago har ni chansen att äta gudomligt gott, påstår Marlene.

Visst, vi har redan provat på "liming", favoritsysselsättningen på Tobago: Småprat och skämt tillsammans med vänner över mat och buteljer.

Smaker från Indien, Kina, Afrika, Mellanöstern och Spanien har satt sin starka prägel på maten här.

Knappast någon person kan undvara en "double" under dagen - antingen som frukost, lunch eller kvällsmat. Doubles är friterade degplattor med en fyllning av kikärtor, curry, peppar och mango-chutney.

- Men inget går upp mot Tobagos curry chicken. Prova själv, det är inte svårt att göra hemma, försäkrar Marlene Alexander.

Sture Olsson

ARTIKELN HANDLAR OM