Helsingfors - borta men hemma på samma gång

Säger man Helsingfors tänker nog många bara på Nokia och Finlandsbåtarna. Men den finländska huvudstaden är så mycket mer. Vårt östra grannland bjuder på spännande historia.

I Helsingfors syns arvet efter det svenska och ryska styret tydligt: gatuskyltar på svenska, svenska namn och uppmaningar överallt. Men också ryska kyrkor och fler ryska krogar och turister än på många andra håll. Traditioner ärvda från båda epokerna vårdas ömt. Du kan fortfarande se mattor tvättas för hand vid bryggorna söder om Brunnsparken. Eller ta ett bad i den vedeldade bastun i Berghäll.

Men Helsingfors gatubild är inte bara minnen från förr. Den speglar också den moderna helsingforsarens nyfikenhet efter det senaste inom konst, inredning, design och teknik. Neon, glas och stål i smakfull form möter jugendportaler i päronfärgad puts - allt i en härlig mix.

I den fylliga guiden hittar du rubriker som:

- Ta sig runt

- Boende

- Kultur

- Byggnader

- Matställen

- Kaféer

- Kvällsnöjen

- Shoppingställen

- För barn

- Parker

- Sport

Guiden innehåller också praktiska kartor och många bilder. Om du är Plus-medlem laddar du hem guiden till din dator utan extra kostnad. Sedan kan du skriva ut guiden och ta med den på resan.

Helsingforsguiden består av 20 sidor i A5-format och publicerades den 8 augusti 2007.

ARTIKELN HANDLAR OM