Sjuk utomlands – så gör du

Av: 

Jenny Alexandersson

Resa | Flyg

Att bli sjuk eller skada sig på resan är många turisters värsta mardröm.
Räkningen kan bli dyr och vem betalar egentligen när man drabbas av sjukdom utomlands?
Här är försäkringsexpertens bästa råd till alla som behöver läkarhjälp på resan.

Vi svenskar reser som aldrig förr och de riktigt långa resorna blir allt vanligare. USA och Thailand är två länder som står högt på bokningslistorna inför våren och sommaren. Enligt resebolaget Tickets senaste Sifo-undersökning är det bara Spanien som slår de två långväga resmålen.

Men vad händer om man blir sjuk utomlands och behöver läkarhjälp? Ofta brukar hotellet man bor på ringa efter en läkare. Men experter varnar för hotellens läkare om du reser i USA eftersom det kan sluta med att resenären får betala behandlingen ur egen ficka, trots att det finns en försäkring.

– Ett problem är att många hotelläkare inte accepterar betalningar via ett reseförsäkringsbolag, utan kräver att du som patient skriver under ett kontrakt som medför att du måste betala räkningen direkt med ditt eget kreditkort, säger Leif Lundeberg, reseexpert på försäkringsbolaget If.

Saltade räkningar

Larmcentralen SOS International har sett exempel på priser på upp till 50 000 kronor för något som skulle ha kostat 2 000 kronor. När kontraktet har undertecknats kan varken SOS International eller försäkringsbolagen garantera betalningen och det kan hända att man som privatperson blir betalningsskyldig.

Ha koll på utgifter och kvitton när du blir sjuk utomlands.

Thailand har blivit svenskarnas nya charterparadis och fler resenärer innebär att fler drabbas av olyckor och sjukdom. Under förra årets säsong ökade antalet Asien-ärenden till SOS International med nio procent. 17 000 personer gjorde en skadeanmälan under sin resa.

Onödiga behandlingar

Leif Lundeberg menar att det inte är något fel på den medicinska standarden i landet och det är sällan man som patient råkar ut för någon allvarlig felbehandling. Problemet är istället att man kan drabbas av överbehandling. Enligt SOS International blir 10–15 procent av patienterna överbehandlade i stor grad och i 25–30 procent av fallen handlar det om överbehandling i mindre grad.

– Det kan röra sig om onödiga scanningar, blodprover och röntgen. Men också onödiga antibiotikakurer direkt i blodet eller onödiga operationer som naturligtvis innebär fara för komplikationer, säger Leif Lundberg.

Det finns även en risk att sjukhus och kliniker ibland tar mer betalt när de ser att den betalande är en turist, och därmed oftast ett försäkringsbolag.

Har du en reseförsäkring?

  • Reseskyddet i din hemförsäkring gäller i 45 dagar. Den hjälper dig om du blir akut sjuk, skadad, bestulen, utsatt för rån eller överfall under din resa. Försäkringen gäller för alla som är namngivna på hemförsäkringen. Om du ska vara borta i mer än 45 dagar behöver du förlänga reseskyddet. Kontakta ditt försäkringsbolag i god tid så att du hinner betala för förlängningen av reseskyddet innan de första 45 dagarna har passerat. Ryssland, Vitryssland och Kuba kräver ett speciellt intyg på att du har giltig reseförsäkring.
  • Om du reser i ett EU/ESS-land eller Schweiz så är det bra att ha med sig ett sjukförsäkringskort från Försäkringskassan. EU-kortet ger dig rätt till sjuk- och tandvård.
  • En del aktiviteter kräver specialförsäkringar. Det kan till exempel vara fallskrämshoppning, dykning och off-piståkning.

Gör så här om du blir sjuk på resan

  • Om du blir akut sjuk måste du få vård på sjukhus. Men om du inte behöver hjälp med en gång så kan det vara en bra idé att kontakta reseförsäkringens larmcentral. De kan ta fram en säker lösning för de problem som uppstått.
  • SOS Internationals larmcentral är öppen dygnet runt. De är språkkunniga och medicinskt kompetenta och har ett stort globalt nätverk. De kan hjälpa dig att ordna med rätt kontakter, läkare, sjukhus, boka transporter och täcka kostnader.
  • Spara alla kvitton, intyg och dokument kring ditt sjukdomstillstånd.
Publisert:

LÄS VIDARE

USA:s bästa roadtrips i en egen reseguide

ÄMNEN I ARTIKELN

Resa | Flyg

Resa | Thailand

Resa | USA

Hälsa

Försäkringar

MER OM RESA

Gör inte det här om du blir sjuk utomlands

Tusentals insjuknar under höstresan

Välj rätt försäkring på resan – så blir du lurad av resebolaget

Sjuk innan resan – så här får du ersättning

Allt du behöver veta inför Thailandsresan

Turister varnas för sjukvård i Spanien

Svenskarna längtar efter charter – äldre är bäst på att boka

Så väljer du kreditkort till semestern

De 7 bästa dyken i Sydostasien

Thailand: Här hittar du bästa dyket

Alla passagerare kräktes på planet – under flygturen

Världens 10 bästa stränder

Betygsätt din chaufför på väg till flyget

Nya trenden: Ta en tupplur på gymmet

Så klarar du att flyga långt med småbarn

Billiga flygresor på skolloven

Kroatien är sommarens populäraste resmål

Här är vårens hetaste resmål

Turister har tröttnat på Mallorca

Airbnb vill starta flygbolag

Nu satsar Airbnb på hotellbokningar

Kina testar överljudsplan för passagerare

Sjuk på resan – läkarens bästa tips

Så får du inte bete dig på flyget