Här är Europas mest prisvärda städer

Uppdaterad 2019-07-18 | Publicerad 2018-04-04

Airbnb har korat Europas mest prisvärda städer i sex kategorier.

Sol, shopping eller kultur? Vi värdesätter alla olika saker på semestern.
Nu har Airbnb tagit reda på vilka resmål i Europa som är mest prisvärda ur sex olika aspekter.

Tillsammans med undersökningsföretaget Statista har man utsett sex vinnare i följande kategorier: mest soltimmar, bästa shopping, mest gröna parker, snabbast bredbandsuppkoppling, mest gästvänligt och mest kultur och sevärdheter.

I de framräknade genomsnittspriserna ingår boende med Airbnb för två under en weekend, mat och dryck, lokaltrafik samt flyg till destinationen.

Vinnarna är:

Mest soltimmar: Madrid

Solen skiner över Madrid.

I Spaniens huvudstad får du i snitt 20 soltimmar under en weekendresa mellan juni och september. För 598 euro innebär det mest sol för pengarna i Europa.

I kategorin soltimmar användes de genomsnittliga soltimmarna under en sommarweekend delat på budget för en weekendresa till destinationen.

Bäst shopping: London

I Camden i London kryllar det av shoppingsugna turister.

London må vara en dyr stad, men shoppingen är svåröverträffad. I kombination med billiga flygresor landar weekendvistelsen på 660 euro, vilket resulterar i bäst shopping för pengarna.

I kategorin shopping användes The Economist Intelligence Units Globe Shopper Index-värdet för utbudet av tillgängliga butiker i varje stad som sedan delades på en budget för en weekendresa till destinationen.

Mest gröna parker: Warszawa

Saxon Garden – en av Warszawas många parker.

Polens huvudstad är en av Europas grönaste städer. Polen är dessutom billigt att både flyga till och vistas i. Weekendresan till parktäta Warszawa går på 470 euro.

I kategorin stadsparker användes data från OECD Metropolitan Database kring gröna ytor per invånare som sedan delades på budget för en weekendresa tilldestinationen.

Snabbast bredband: Bukarest

I Bukarest går surfingen undan.

I denna något märkliga kategori kammar Rumäniens huvudstad hem förstaplatsen. Överkomliga resekostnader och relativt höga bredbandshastigheter gör Bukarest till det perfekta resmålet för dig som vill surfa på semestern. Weekendpris: 592 euro.

I kategorin Wi-Fi användes siffror från Storbritanniens regering kring nedladdningshastigheter delat på budget för en weekendresa till destinationen.

Mest gästvänligt: Zagreb

Turistvänliga Zagreb.

I Kroatiens huvudstad välkomnas turister med öppna armar. Undersökningen EU Urban Audit visar att hela 90 % av boende i Zagreb tycker att närvaron av turister är till nytta för staden. Ganska billigt är det också: för 588 euro kan du tillbringa en weekend här.

I kategorin gästvänlighet användes EU Urban Audit om turisters upplevelse delat på budgeten för en weekendresa till destinationen.

Mest kultur och sevärdheter: Prag

I Prag kryllar det av museum.

Tjeckiens huvudstad kan skryta med flest antal museum per spenderad resekrona. Ölen är dessutom superbillig, tillsammans med mycket annat. 508 euro ger dig en weekend i den turisttäta staden.

I kategorin kultur användes data från EU Cultural and Creative Cities Monitor delat på budgeten för en weekendresa till destinationen.

Madrid: reseguide till så himla
mycket

ANNONS