Här får du mest sol för pengarna

Publicerad:
Uppdaterad:

Resa | Solresor

Nya listan visar – platsen som är överlägsen etta: ”Resmål som legat i träda”

Här är beviset: I indiska Goa får du mest soltimmar för pengarna.

Det visar en ny undersökning.

– Det är ett resmål som legat lite i träda men är på gång, säger Bo Jakobsson på Resia.

Orolig över att semestern regnar bort? Bege dig till den indiska kuststaten Goa. Där får du mest soltimmar för pengarna, visar en undersökning från Forex. En soltimme i Goa kostar bara 83 kronor, vilket går att jämföra med charterfavoriten Gran Canaria där en soltimme går på 168 kronor. På hemmaplan i Stockholm får du hosta upp hela 2 016 kronor.

Vad är då en soltimme? Undersökningen jämför prisläget och kostnader på exempelvis en måltid, en öl, en taxiresa och en hotellnatt. Totalkostnaden av dessa priser har sedan delats med antalet soltimmar för att få fram ett genomsnitt - ett solindex.

”Kortare resa”

Goa är dock långt ifrån det populäraste valet för svenska soldyrkare. Men Bo Jakobsson, försäljningsdirektör på Resia, tror att den indiska pärlan kommer få ett uppsving efter att ha legat lite i dvala.

– Här finns solen, värmen, landet i sig och det är samtidigt prisvärt. Dessutom är det inte så långt. Om du jämför med Bali eller Thailand som är populära resmål så är det faktiskt en kortare resa, förklarar han.

I Goa är det hela 63 soltimmar per vecka i snitt medan populära Phuket endast mäktar med 49 stycken.  Många svenskar väljer att åka till klassiska resmål som Kanarieöarna men samtidigt har populariteten hos vissa klassiker minskat, bland annat till följd av oroligheter i världen. I stället söker en hel del nya platser att resa till. Indien är ett resmål som allt fler tar chansen att upptäcka.

”Mindre populära”

– Resmål som Turkiet och Egypten har blivit mindre populära. Det har även skett en viss avmattning av Thailand och folk söker nya resmål. Goa kan bli populärt igen, det är ett resmål med historia och anor. Intresset för Indien generellt har ökat, förklarar Bo Jakobsson.

Andra resmål som har mycket soltimmar men inte kommer i närheten av Goa i pris per soltimme är exempelvis Kapstaden som snittar 70 soltimmar i veckan men där varje soltimme kostar 136 kronor.

Cebu i Filippinerna kan konkurrera prismässigt med Goa där varje soltimme kostar 87 kronor. Men samtidigt är risken för solfattiga dagar större där då soltimmar i veckan endast når upp till ett snitt på 42 stycken.

Gustav Svensson

Publicerad:

MER OM RESA