Världens farligaste vandrigsled öppnar

RESA

Sugen på en semesterutmaning?
Ta en tur på världens farligaste vandringsled.
Vandra åtta hisnande kilometer längs bergsväggen av Los Gaitanes, utanför Málaga.
I april öppnar den igen och biljetterna till El Caminito del Rey, eller Konungens väg, är eftertraktade.

1 av 5 | Foto: THINKSTOCK
För drygt hundra år sedan inrättades vandringsleden för att forsla material och människor mellan två kraftverk.

El Caminito del Rey, på den spanska solkusten, var en gång känd som världens farligaste vandringsled. Fem personer miste här livet mellan 1999 och 2000. Året därpå stängdes leden, som ligger i det vackra och dramatiska naturområdet Paraje Natural del Desfiladero, av myndigheterna till följd av olyckorna.

600 000 besökare

Efter omfattande renoveringar öppnades vandringsleden igen, 2015. Intresset för den spektakulära promenaden, som under stundom går 100 meter över marken, var stort. Den lockar adrenalinstinna vandrare och under 2016 hade El Caminito del Rey drygt 600 000 besökare, varav två tredjedelar utländska turister.

Nu släpps årets biljetter till turistattraktionen i södra Spanien. Men skynda på för suget efter den kittlande utflykten längs leden är stort. Biljetten kostar 100 kr (10 euro) per person och måste bokas och köpas på nätet i förväg. Officiell webbplats: www.caminitodelrey.info.

Kungligt namn

Vandringsleden byggdes ursprungligen, 1901-1905, och användes då för att transportera människor och material mellan två kraftverk på varsin sida av ravinen, El Chorro. I början av 1920-talet öppnades den officiellt av kung Alfonso XIII som också lade grunden till namnet..

ARTIKELN HANDLAR OM