Här är strandparadiset som många har missat

Diani beach – vackra stränder och vild natur

Diani beach är en plats för resenären som söker efter lugn.
Diani beach är en plats för resenären som söker efter lugn.

Många som besöker Kenya gör det för att åka på safari och se vilda djur på platser som Masai Mara mitt i landet. Men vid kusten finns det relativt okända paradisområdet Diani, där kritvit sand, tät djungel och kristallklart vatten dominerar.

– Kenya är ju inte det första vi tänker på när det kommer till sol och bad, säger Ann-Christine Reimer som reste till Diani i november.

Vid Indiska Oceanen ligger turistorten Diani Beach. Dryga en timme från staden Mombasa är det djungel, hav och strand som gäller. Platsen har blivit populär bland turister som vill njuta av paradisstämning, men än är platsen relativt okänd bland svenskar. Ann-Christine Reimer från Malmö var där i november, och beskriver det som det nya Thailand.

– Stränder som dessa har jag bara sett på bild innan. Och jag har varit i Thailand innan men så blått vatten har jag aldrig sett förut, säger Ann-Christine Reimer.

För Ann-Christine var det först safari och sedan strändhäng som gällde under resan till Kenya. Hon hade aldrig tidigare hört talas om Diani, men föll direkt för platsen.

– Man blir helt betagen i stränderna. Och människorna, alla är så glada och hjälpsamma. Och så är det helt oupptäckt. Kenya är ju inte det första vi tänker på när det kommer till sol och bad. Många tror att det bara är safari här men så är det verkligen inte.

Ann-Christine uppskattade att det var enkelt att göra sig förstådd i landet då engelska är det officiella språket tillsammans med swahili, att det inte är någon tidsskillnad och att det var lugnt och stilla på platsen.

– Man åker dit för att koppla av, det är inget lattjo lajban. Jag kan absolut tänka mig att åka tillbaka för att bara äta, sova, läsa och bada, säger Ann-Christine Reimer.

Trots att Diani är lugnt så finns det en del att göra. Här är några saker att hitta på i Diani beach.

Häng på stranden

Den kritvita, 17 kilometer långa stranden är verkligen inbjudande, så om du tycker om att ta det lugnt på beachen har du kommit rätt. Hitta en solstol, en hängmatta eller kanske en palm att hänga under, läs en bok eller spela ett parti kort, och varva strandhänget med dopp i det klara och långgrunda vattnet.

– Det är ingen trängsel på stranden, och då menar jag ingen. Hotellen har solstolar men det är väldigt stilla, säger Ann-Christine.

Stranden är långt från överbefolkad i Diani.
Stranden är långt från överbefolkad i Diani.

Snorkla eller dyk

Det klara vattnet med bra sikt lockar många snorklare och dykare. Har du tur får du se en delfin, en havssköldpadda, eller kanske en valhaj som kan ses på platsen mellan november och februari. Det finns dykcenter där resenärerna kan boka en dyktur, eller kanske ett första dyk för att prova på hur det känns att andas under vattnet och se det rika djurlivet där under.

Har du tur så får du syn på en delfin ute till havs.
Har du tur så får du syn på en delfin ute till havs.

Upplev djurlivet

Även på land finns det många fantastiska djur att få syn på. Det finns flera guidade turer du kan ta i närliggande naturreservat som Shimba Hills, som ska skydda utrotningshotade inhemska växter och djur. Du kan bland annat få syn på en colobusapa, en sabelantilop, en elefant eller kanske en giraff. Ann-Christine åkte igenom Shimba på vägen från safarin till stranden.

– Det ser helt annorlunda ut från savannen, även om många djur som finns där också finns på savannen. Men det är nära, så man kan gå på safari över dagen också.

Sabelantilopen är ett sällsynt djur.
Sabelantilopen är ett sällsynt djur.

Testa på en aktivitet

Om du varken vill sola eller snorkla så behöver du inte misströsta, än är det inte slut på alternativ. Du kan bland annat testa på att kitesurfa eller åka vattenskoter. Är du inte så extrem av dig så finns det även restauranger, kaféer, barer och marknader att underhålla sig med. Eller vad sägs om en cykeltur för att uppleva mer av landet? Borta från stranden ligger flera små byar där du kan se hur vardagslivet fungerar.

Även på stranden går det att köpa lite souvenirer.
Även på stranden går det att köpa lite souvenirer.
Publisert:

LÄS VIDARE