Semester i Värmland

Ta båtbuss till Karlstad.
Ta båtbuss till Karlstad.

Förutom en härlig dialekt är Värmland känt för sina vidsträckta skogar, det öppna landskapet, berättelserna, Vänerkusten och livet längs Klarälven.

Här guidar vi dig till en perfekt sommarsemester i Värmland.

Boende i Värmland

 • Hotell och spa i Värmland
  Dömle Herrgård spa & resort är en herrgård som erbjuder det mesta.Här finns det en spa avdelning med utsikt över vattnet. Välj bland olika behandlingar, bada i poolen, eller gå på ett yoga pass. 
 • Pensionat i Värmland
  Mitt i hjärtat av Värmland och ett stenkast från Fryken ligger Sillegårdens Sommarpensionat. En gång var detta ett konstnärshem, men idag är det en plats med musik, utställningar och restaurang mitt i skogen. Pensionatet har enbart sommaröppet och erbjuder totalt 15 rum. Det finns även möjlighet att ta med sin fyrbenta kompis.
 • Camping och stugor i Värmland
  Årjäng Camping och Stugor finns i sydvästra Värmland. 200 säsongs campingplatser och 100 semester campingplatser. Årjäng erbjuder även 12 olika stugor att hyra som alla har olika egenskaper. Det finns mer avskilda stugor med utsikt över vattnet och det finns enklare boende i form av gemensam stuga med enskilda rum. Platsen har pooler och är barnvänligt med olika aktiviteter och tillgänglighet till lekpark. 

Sevärdheter och smultronställen i Värmland

 • Under sommarhalvåret har du möjlighet att se Karlstad via båtbussar. Bussarna trafikerar Vänern och Klarälvsdeltat och ger den ultimata sommarkänslan. 
 • Värmland har mycket konst och med projektet artscape skapat en mängd olika  muralmålningar och gatukonst i 10 styckna av Värmlands kommuner. Detta projekt kallas White Moose Project. Syftet med projektet var att offentliggöra konsten. Om du besöker någon av Karlstad, Forshaga, Grums, Torsby, Filipstad, Arvika, Säffle, Sunne, Munkfors eller Årjäng kommuner kommer du inte kunna missa detta. 
 • I Karlstad finns konsthallen Sandgrund som har renoverats om från en dansbana till konsthall. Här har Lars Lerins konst en permanent plats i konsthallen och det går att finna hans konst här året om. 
Konsthallen i Sandgrund. Se Lars Lerins konst och Manoel ”Junior” Marques utställningar.
Konsthallen i Sandgrund. Se Lars Lerins konst och Manoel ”Junior” Marques utställningar.

Barnsemester i Värmland  

 • Norr om Karlstad finns Sunne vattenland och är en perfekt utflykt för hela familjen. Vattenlandet erbjuder även boende för de som vill spendera mer än en dag på denna plats. Det finns pooler för både stora och små, varma källor och en rad olika attraktioner. Det finns en hoppborg, rutschkanor och åkturer där man kan tävla med varandra. 
 • Om hela familjen vill spendera dagen utomhus för att njuta av fin natur finns det aktiviteter i Maribergskog, Karlstads stadspark. Här hittar du bland annat bangolf, trollvandring och pyssel. Barnen kan få hälsa på olika djur i deras djurparken och det finns även föreställningar och utställningar av olika artister. 
 • För lite äldre barn finns det möjlighet till en otrolig äventyrsbana i Värmland med åldersgräns på 12 år. Detta grundats av vildmark i Värmland som ligger 14 mil norr om Karlstad. I äventyret finns det en linbana som man hissas ner för genom Halgådeltat, vilket är en sprickbildning i berggrunden. Utöver denna adrenalinkick finns det en äventyrsjakt där man tillsammans ska lösa olika uppgifter. 
Utflykt till en av Värmlands insjöar.
Utflykt till en av Värmlands insjöar.

Vandra i Värmland

 • Värmland erbjuder många vandringsleder.  Dessa marker är till stor del privatägda och därför är det viktigt att vara ansvarsfull när du vandrar och värnar om skogen. 
 • Råkullsrundan Hovfjället är en vandringsled i Värmland. Den är cirka 8 km lång och tar cirka 3 timmar att gå till fots genom, vilket är en perfekt dagsutflykt. Svårighetsgraden på denna led är svår och kräver därför en viss erfarenhet av vandring. Om man inte bor i närheten finns Camping 45 boende för övernattning. 
 • Sundbergsleden har ett rikt djur- och växtliv. Leden är 6 kilometer lång och är perfekt för både nybörjare som erfaren vandrare. Från klöverberget i leden finns det en fantastiskt utsikt över Fryksdalen.  Denna finns vid Sundebergs friluftsområde som är väster om Sunne centrum. I anslutning till leden finns Selma spa och restaurang som en belöning innan eller efter vandringen. 
 • Letar du efter en längre vandringsleden i Värmland finns Ängenleden på 17 kilometer. Denna led är cirka 3 mil väster om Sunne. Rokkmakks fritidsförening erbjuder en sommarservering några dagar i veckan som finns i anslutning till leden. Utöver det finns det även rastplatser i närheten leden.  Svårighetsgraden är svår och bör göras av eller tillsammans med en erfaren vandrare. 

Stränder i Värmland

 • Sandvikens badplats på Vålön passar bra barnfamiljer. Stranden ligger vid Värnerskärgård. Vattnet är långgrunt och det finns grillplatser, lekplatser och tillgång till omklädningshytt.
 • Svanskog vid sjön Mellansvan har en badplats som är anpassad för barnfamiljer. Det finns en sandstrand, badbryggor och hopptorn. Platsen har även en del gräsytor till olika spel såsom fotboll och kubb. 
 • I Sundstatjärn finns Sundstabadet. Detta ligger centralt i Karlstad, i närheten till ett badhus. Stranden är inte stor men det finns större gräsytor runt stranden och är även många gånger en mötespunkt i motionsaktiviteter arrangerade av Karlstads kommun. 

Restauranger i Värmland

 • Ulvsby herrgård erbjuder inte bara boende utan även restaurang i Sunne. Restaurangen erbjuder lagad mat av lokala råvaror från lantbruken i närheten. Köket arbetar mycket kreativt och strävar efter att ge kulinariska matupplevelser. Restaurangen har funnits sedan 1900-talet och vid bordet får du en vacker utsikt över sjön Fryken. 
 • Kolsnäs folkpark i Sunne har även en populär sommarrestaurang, Kolsnäs restaurang. Här finns det gott om plats på deras uteservering. Restaurangen serverar allt från a lá carte till grillkvällar och buffé. Det finns något för alla. 
 • Ölme prästgård gästgiveri är en restaurang i en prästgård från 1700-talet. Den är placerad mellan Kristinehamn och Karlstad. Restaurangen följer säsongens råvaror och lagar maten anpassat efter det. Maten har även rötter från den svenska husmanskosten. 

Festivaler i Värmland

 • Såguddens filuftluftsmuseum i Arvika håller i midsommarfirande. Ett traditionellt svenskt midsommarfirande med god mat, mycket sång och musik där man kan dansa runt midsommarstången. 
 • Mellan 8 - 10 juli är Torsbykalaset i full gång. Här kommer det finnas sång och musik och kanske till och med lite dans. Det kommer även finnas aktiviteter för både stora och små. 
 • Med start den 9 juli och varje torsdag under denna månad kommer Arvika hålla en stadsfest. Johan Birgersson som programledare kommer att bjuda in många olika husband och det kommer finnas stort utrymme för allsång. Det är fri entré och det kommer finnas en enklare servering. Med vackra sommarkvällar är detta ett perfekt tillfälle att umgås med sina nära och kära tillsammans med sång.

Guide till våra 25 landskap: Semestra i Sverige

Publisert:

LÄS VIDARE