Förbudet: Får inte sitta på Spanska trappan

Nya hårda regler för att skydda världsarvet

Publicerad:
Förr var turister sittandes på Spanska trappan inte en ovanlig syn.
Foto: Vladislav Zolotov / iStockphoto
Förr var turister sittandes på Spanska trappan inte en ovanlig syn.

Rom

I början av juni infördes nya regler för att kontrollera turisters beteenden i Rom. Nu har polis börjat patrullera Spanska trappan, för att se till så att ingen turist sätter sig ner.

– Förbudet mot att sitta ner är verkligen överdrivet.

Spanska trappan är ett världsarv i Rom, som leder upp till kyrkan Trinità dei Monti. Tidigare har det varit populärt bland turister att slå sig ner på något av de 136 trappstegen, men det är inte längre tillåtet. Att göra det kan till och med leta till böter, skriver Express.

Det var i juni i år som ett antal regler infördes i Rom för att kontrollera turisternas dåliga beteenden. Då förbjöds bland annat att äta på ett rörigt sätt och kånka med resväskor eller barnvagnar till historiska monument som Spanska trappan. Att bryta mot reglerna innebär böter, upp mot 2 700 kronor för att sitta på Spanska trappan och 4 300 kronor om man smutsar ner eller skadar trappan.

Poliser blåser i visselpipor

Nu har poliser börjat patrullera området vid Spanska trappan för att se till så att ingen sätter sig ner. Poliser blåser i visselpipor om någon sätter sig, och så skjutsar de bort personer som brutit mot reglerna, skriver Express.

De nya hårda reglerna har dock kritiserats av personer som tycker att det är lite väl hårt.

– Att skydda ett monument är bra, och uppenbarligen borde man inte äta på trappan, men förbudet mot att sitta ner är verkligen överdrivet, säger Vittorio Sgarbi, före detta kulturminister, till nyhetsbyrån AdnKronos.

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM RESA