Dåligt väder och låga priser – då bokas sista minuten-resor

Låga priser, dåligt väder och extra inkomster får svenskarna att boka sista minuten-resor

Resor till solen lockar när vädret är dåligt.
Resor till solen lockar när vädret är dåligt.

Sensommarvärme, eller regn och rusk? Dåligt väder är en av de främsta anledningarna till att svenskarna väljer att boka sista minuten-resor, efter låga priser.

Du är mitt i semestern, regnet bara öser ner utanför fönstret och istället för att ta på dig badkläderna får du dra på regnjackan. Det är i sådana situationer som många väljer att boka en sista minuten-resa till solen, enligt resesidan eBeach.se

– Vi ser ett starkt samband mellan sista minuten-bokningar och dåligt väder. Utbudet baseras på vilka bokningar som finns tillgängliga med kort varsel, vilket också avgör priset. Har du som resenär is i magen finns det många fina fynd att göra under sommaren. Även under sensommaren i augusti och september finns möjlighet till prisvärda resor, eftersom högsäsongen då avtagit något, säger Rebecca Pettersson, marknadsansvarig på eBeach.se.

Priset vanligaste orsaken

När eBeach undersökte undersökte vad som får svenskarna att boka en sista minuten-resa var dock den främsta anledningen inte dåligt väder, utan extra bra priser. Billigare resor kan dels möjliggöra en semester utomlands för de med lite mindre pengar i plånboken, och dels möjliggöra för mer spontana resor. Även extra tillskott i semesterkassan, från exempelvis skatteåterbäring, lockade till sista minuten-resor. De som bokade en sista minuten på grund av inspirerande bilder på vänners sociala medier var däremot bara fyra procent, och för sex procent av svenskarna är sista minuten-resor det enda de bokar. Enligt undersökningen hade hela sju av tio valt att någon gång boka en sista minuten-resa.

Vanligt med kort framförhållning

Undersökningen gjort av eBeach visar även att de flesta som bokar sista minuten-resor gör det med kort framförhållning, vanligast är två till fem dagar före avresa. Var fjärde person uppgav att de bokade resan två till fem dagar innan avfärd, medan var tionde person bokade resan samma dag eller dagen innan avfärd.

Topplista: Då bokar svenskarna sista minuten-resor

  1. När en sista minuten-resa är superbillig
  2. När vädret är dåligt hemma under en semester
  3. När jag får extra pengar (skatteåterbäring, bonus osv.)
  4. Jag bokar alltid sista minuten-resor, oavsett omständigheterna
  5. När jag blivit inspirerad av vänners foton på sociala medier
Publisert:

LÄS VIDARE