”Jag gillar skogen”

1 av 3
RESA

Carolina Klüft drar till Gränna, Kalmar och Växjö när hon visar upp det vackraste av Småland – eller ut i skogen.

– Shopping är jag däremot värdelös på.

Trots att hon har övergett Småland för Blekinge klappar mångkamperskans hjärta för Växjö där hon tillbringar mycket tid.

– Min familj och mina vänner bor ju här, säger Carolina Klüft.

– Jag har varit runt på de flesta sevärdheter, som Astrid Lindgrens värld i Vimmerby. Men mest gillar jag skogen. Helgasjön i Växjö med slottsruinen är också vacker.

Närkontakt med älgen

SKOGENS KONUNG trivs bra i de småländska skogarna, så varför inte åka på älgsafari? Flera arrangörer ordnar turer i skogen där man får närkontakt med de stora djuren. För den som föredrar att titta på älgarna genom staket finns också en park där man får mata och klappa djuren. Drive in-safari på Smålandet kostar 20 kr/barn och 40 kr/vuxen.

www.smalandet.se

www.algpark.com

OCH SÅ FINNS ÄVEN: Glasriket, Astrid Lindgrens värld, Kalmar slott och polkagrisfabrikerna i Gränna.

James Bond på svenska

Den som gillar James Bond kan besöka Sveriges första museum tillägnat den hemlige agenten. Det ligger i Nybro och drivs av 007-fantasten Gunnar Schäfer. Här kan man se en av världens största Bondsamlingar med bland annat böcker, foton, tv-spel, autografer och en guldtacka som användes i en av filmerna. Dessutom är många saker till salu. Öppet alla dagar.

www.007museum.com

Fånge på fort

Fångarna på fortet – fast utan Gunde. Så kan man beskriva Arosfort som öppnade i Huskvarna i våras. Här finns 40 celler med utmaningar att lösa, precis som i tv-programmet. Skillnaden är att här styrs allt av elektronik och lagets resultat lagras på ett kort. Öppet alla dagar. Inträde: Gratis för barn under 7 år, 80 kr/ungdom och 160 kr/vuxen.

www.arosfortet-­huskvarna.se

KALENDARIUM:

Ranch Horse Festival på High Chaparral med westernridning, lassokastning och cowboywannabees (28/6–2/7) Visfestivalen i Västervik (13–15/7) Tingsryds marknad med hundraåriga anor (24–25/7) Blue­grassfestival

på Grännaberget, Gränna (19/8) Medeltidsmarknad och tornerspel på Visingsö (19–20/8)

Läs också:

ARTIKELN HANDLAR OM