Ut i solen – mitt i natten

RESA

Norr om Polcirkeln är liftarna öppna ända till midsommar

Foto: Börje Thuresson
Från Riksgränsen åker du lätt över till Narviks dramatiska backe, som bjuder på fantastisk utsikt över staden och fjorden. Här finns också Nordens vassaste offpist-åkning, enligt många.

RIKSGRÄNSEN

Äntligen vår – och dags att åka skidor!

I Riksgränsen, midnattssolens land 30 mil norr om Polcirkeln, är högsäsongen i full gång.

Vårsolen värmer i ansiktet. Det är runt åtta plusgrader och nästan vindstilla. Men snön är fortfarande kall efter natten och skidorna skär behagligt i den manchesterrandiga backen. Vi viker av och styr ut i sluttningen vid sidan av backen.

Och plötsligt åker vi offpist.

En, två, tre svängar – så suger den tunga vårsnön tag i skidorna, jag parerar och kommer upp i nästa sväng, klarar mig precis från att falla. Vi glider tillbaka in på pisten som bara ligger några meter bort.

Märkvärdigare än så behöver det inte vara att åka offpist i Riksgränsen. För det här är offpistland. Lössnöåkningen finns tillgänglig överallt, i alla nivåer.

– Offpisten är grym här och ändå är den så nära systemet, säger Erik Sundén, 20, och Henrik Nyström, 21, som valt Riksgränsen framför Alperna.

Liftkön är obefintlig

Men skidåkningen är bara en del av upplevelsen. Vi tar liften upp igen. Någon liftkö finns inte. Sedan står vi där 909 meter över havet och bara tittar ut över fjällvärlden. Österut reser sig Vassitjåkka och Låktatjåkka. I dalen ligger sjön Vassejavre, forfarande snövit. Bara väg E10 slingrar sig som en svart orm genom vinterlandskapet. Åt andra hållet, västerut, ligger Norge. Några fjällbjörkar hukar sig i bergsskrevorna, annars är det bara mil efter mil av ödslig fjällvärld.

– Nu kan jag säga att jag har varit i Riksgränsen. Då är man något. Det är man inte om varit i Sälen, säger Yvonne Claesson-Werner, 49, som rest hit med sin make Göran Heintz, 56.

Ett lunchalternativ finns

Lunch. Har du inte gjort mackor finns det bara ett ställe att äta på. Café Lappis serverar dagens på en papptallrik med färdiga fack för bröd och sallad. Men någon vidare finess är det inte tal om.

– Det är inte så exploaterat här. Men det är en del av charmen att det är lite enkelt och rustikt, säger Göran Heintz.

Och vad spelar det för roll. På uteserveringen är det nästan gassande, i alla fall för att vara slutet av april, en fluga surrar lojt mellan borden och de flesta sitter med ansiktena mot solen.

Liftarna stänger klockan 16. Men först vid halv tio går solen motvilligt ned. Snart slutar den med det också. Från den 26 maj är det midnattssol och ljust dygnet runt. Då har liftarna också öppet mellan klockan tio på kvällen och halv ett på natten. Och det har de ända till midsommar.

Kollar man snödjupet förstår man: 173 centimeter i snitt.

Skidfakta/ Riksgränsen

Guide/ Vårskidåkning i midnattssol

Varning!

Bo Svernström

ARTIKELN HANDLAR OM