Billigare och billigare att flyga

RESA

Flygpriserna sjönk kraftigt i Europa

Stockholm

Det blir allt billigare att flyga.

Biljettpriserna från Stockholm till destinationer i övriga Europa sjönk kraftigt under tredje kvartalet, jämfört med både andra kvartalet i år och tredje kvartalet förra året.

Förklaringen är främst effekterna av SAS lågprissatsning och Air France prissänkningar på flygresor från Paris till de nordiska länderna enligt affärsresebyrån BTI Nordic.

Biljettpriset på sträckan Stockholm-Paris föll med hela 36 procent i snitt, jämfört med andra kvartalet. Men även priserna på andra destinationer har fallit kraftigt.

Biljettpriset på sträckan Stockholm-Bryssel föll med 15 procent och priserna till Amsterdam och Zürich föll med 18 respektive 26 procent.

Priserna till London föll med 10 procent under tredje kvartalet och prisutvecklingen verkar inte ha påverkats av sommarens bombdåd.

Stiger på långlinjer

På långlinjerna stiger däremot de flesta biljettpriser. Det gäller dock inte sträckan Stockholm-New York där priserna under tredje kvartalet föll med 20 procent. Det är främst flygbolaget Continentals nya linje som inneburit en rejäl prispress.

Priserna på inrikesflyget föll under tredje kvartalet med hela 25 procent. Men priserna på inrikesflyget har nu börjat stabiliseras. Även inom Norden har prisfallet bromsats upp enligt BTI Nordic.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM