Här är verklighetens Midsomer

Resa | Storbritannien

I sömniga Long Crendon har polisen det betydligt lugnare än tv-seriens deckarhjälte

LONG CRENDON

I verklighetens Midsomer finns inga skelett i garderoben. Polisen här behöver aldrig ta hand om värre brott än slagsmål på puben.

Men byarna är lika bedårande som i tv-succén.

Kanske är det för att landet drabbats av värmebölja. Kanske för att livet i en engelsk by inte blir festligare än så här. Men den lilla byn Long Crendon, 8 mil nordväst om London, är helt enkelt sömnig. Den som väntat sig action som i tv-seriens Midsomer lär bli besviken.

Den stora händelsen är den söndag i juni då det är öppet hus i trädgårdarna. Då kommer folk från hela Buckinghamshire för att beundra rosor och dricka te.

Resten av året händer det inte så mycket.

"Serien har varit bra"

I den pyttelilla lanthandeln står Carol Richards och säljer tidningar och dricka till svettiga bybor. Hon har bott i Long Crendon i över 50 år och har aldrig upplevt några våldsamheter.

- Det finns en del original här, precis som i alla små byar. Men de flesta är trevliga. Jag tror inte att någon vill ha ihjäl någon annan.

Att Long Crendon numera förknippas med ond bråd död är inget som bekymrar henne.

- Serien har varit bra för oss. Tv-folket har skänkt pengar till församlingen, byborna får vara statister och så får fler människor chansen att se hur vackert vi har det här.

Det är inte bara Long Crendon som fått spela bakgrund till Midsomers blodiga historier. Runt staden Thame finns en massa lantliga idyller: Ickford, Shabbington, Waterperry, Dinton, Brill - det är bara att välja. Här finns tillräckligt med vitkalkade stugor, halmtak och rosenbuskar för minst ett par säsonger till.

Den som följt kommissarie Barnabys äventyr i Midsomer känner igen kyrkan S:t Mary the virgin på en gång. Den tronar i utkanten av byn, med ett fyrkantigt torn som för tankarna till en medeltida borg.

- Jo, här är det begravning jämt om man ska tro tv-serien. Men de har aldrig varit inne i kyrkan och filmat, säger kyrkoherden Roger Jackson.

Det är synd, för det är en vacker byggnad. De äldsta delarna är från 1235, med gravmonument från 1600-talet och 250 år gamla fönster med färgad glasmosaik.

Som kyrkoherde och själasörjare borde Roger Jackson känna till alla mörka hemligheter i församlingen. Men pastorn har inte lagt märke till några mordiska tendenser hos de drygt 3000 församlingsborna.

- Nej, vi är en stillsam samling. Kyrkobesökarna är en blandning av nyinflyttade barnfamiljer och gamla par som bott här hela livet. Ibland skulle jag önska mig lite mer fart.

Ingen av byarna har någon egen polis, bara en gemensam station i Thame. Däremot finns det sju pubar bara i Long Crendon och minst det tredubbla i Thame. Vore det inte för dem skulle Melanie Stafford, poliskonstapel i Thames Valley, knappt ha något att göra.

- Det dricks ganska mycket. Pubarna är många och det finns inte mycket annat att göra. På helgerna kan det bli stökigt i Thame.

Trafiken dödar

Hon är född i Bicester, grannstaden, och har aldrig utrett något större än slagsmål eller inbrott. Absolut inga mord. Det enda som dödar här är trafiken.

- Efter fyllan är trafikolyckor den största anledningen till utryckning. Folk kör fort och vägarna är smala.

Det stilla bylivet är sakta på väg att förändras. Londonbor som inte har något emot att pendla en timme till och från jobbet i stan har börjat hitta hit. Invånarna blir fler och huspriserna stiger i höjden.

Sally och Ian Cope från närbelägna Chearsley sitter vid ett bord på puben Churchill arms. De tycker det är "lovely" att vi kommit för att skriva om byarna i Thame Valley.

- Kom tillbaka i september, då har vi byfestival i Chearsley. Mer Midsomer än så blir det inte!

Fast utan gift i det hemgjorda vinet, får man hoppas.

Snabbfakta

Guide/Thame Valley

Grafik: Rikard Bodin.
Grafik: Rikard Bodin.

Sara Berggren

Publisert:

Aftonbladet

/

Resa

/

Resa | Storbritannien

ÄMNEN I ARTIKELN

Resa | Storbritannien