Plusguide: Belize

Resa | Belize

Här kan du bo för 100 kronor natten

På den långsmala ön Caye Caulker kan du se solen gå upp ur havet från ena sidan ön på morgonen, för att sedan avnjuta en fantastisk solnedgång med en drink i handen på någon strandbar på den andra sidan.
På den långsmala ön Caye Caulker kan du se solen gå upp ur havet från ena sidan ön på morgonen, för att sedan avnjuta en fantastisk solnedgång med en drink i handen på någon strandbar på den andra sidan.

Därför: Underbara öar i det turkosa, karibiska havet. Mycket bra dykning och snorkling på världens näst största korallrev. 40 procent av Belize yta är skyddat i olika parker, vilket gör landet unikt.

Bästa tid: Belize har tropiskt klimat och är alltid varmt. Orkansäsongen är juli-september. Bäst är förstås att åka då det är kallt och trist hemma.

För vem? Självklart för den dykintresserade och naturintresserade, men även den som bara vill lata sig på en paradisö. Passar bäst för paret, ensamma backpackern eller familjen med lite äldre barn. Bristen på långgrunda stränder gör resmålet mindre bra för små barn.

Absolut inte:

Röra, störa eller förstöra korallrevet. Självklart ska du inte röra revet, ta något med dig eller mata eller störa djuren som lever där. Korall växer bara 5 cm per år och skadad korall blir lättare angripen av bakterier. Och om inte det vore skäl nog, kan säkert risken för saftiga böter avskräcka dig.

Äta hummer när det ej är säsong, från mitten av februari till mitten av juni. Det är tiden då hummern ska få tid att växa till sig och trots att den ibland finns på menyn då bör du inte beställa den.

Belize är ett av de säkraste resmålen i trakten, speciellt öarna. Däremot finns det en viss risk för rån i Belize city. Håll koll på dina grejer som i alla storstäder och undvik att gå omkring själv om det är sent.

Åka hit & runt:

Kommentar: Det går inga charterresor till Belize, vilket drar ned betyget. Hit är det reguljärflyg som gäller. Inom landet är det dock lätt och relativt billigt att ta sig. Det finns inga tåg eller spårvagnar, men bussar, taxi, båttaxi och inrikesflyg gör det enkelt att ta sig runt.

Charter: Det går inga charterresor till Belize.

Reguljärt: En tur-returbiljett från Stockholm till Belize city kostar från c:a 6000 kr med bland annat Continental.

Ta sig runt på plats: Kommunikationerna är bra. Många väljer att flyga från Belize city till San Pedro på Ambergris Caye, för c:a 200 kr/person. Från flygplatsen tar du annars lätt en taxi för c:a 150 kr in till stan eller direkt till kajen där båtarna avgår regelbundet till Caye Caulker och Ambergris Caye, c:a 120 kr/person. Taxi inom stan kostar c:a 20 kr så bussarna rekommenderas bara för resor mellan orter. Det är ofta ett par avgångar per dag till varje destination. På Ambergris Caye kan du också åka taxi, men på de andra öarna finns (och behövs) ingen biltrafik.

Tre tips:

? Boka reguljärflyg på sajterna www.travellink.se eller www.resfeber.se.

? Inrikesflyg från Belize city till San Pedro bokar du på Tropic Air: 226-2012 eller Maya Island Air: 226-2345.

? Gör upp om taxipriset innan resan och låt dig inte luras av att taxichauffören säger att det hotell du valt är stängt eller är dåligt. De får antagligen kommission på det hotell de vill ta dig till.

Bo

Kommentar: Det finns boende i alla prisklasser och det är lätt att hitta rum även om du inte har bokat i förväg – förutom under jul och nyår. Utbudet är störst av enklare boenden som ofta kostar från 100 kr/natt för ett dubbelrum.Vill du ha något specifikt eller vara säker på en högre standard bör du boka i förväg.

? Coconuts Caribbean Hotel. På stranden 1 km söder om San Pedro. Tel: +501-226-3500. www.coconutshotel.com/. Populärt hotell med fina rum, pool och restaurang vid stranden. Dubbelrum 700-1200 kr/natt.

? Ruby’s. Barrier Reef Drive på Ambergris Caye. Tel: +501-226-2054/226-2063. Enkelt men trevligt hotell i budgetklass vid stranden. Dubbelrum med balkong, havsutsikt och luftkonditionering: 350-450 kr/natt. Mycket enkla rum finns från 150 kr/natt.

? Seaside Cabañas. Precis söder om båtbryggan på Caye Caulker. Tel: +501-226-0498. www.seasidecabanas.com/. Snyggt designade rum och hyddor. Har mysig bar på takterassen och öns enda pool. Dubbelrum 600-1000 kr/natt.

Äta/dricka

I Belize erbjuds du en spännande blandning av det latinamerikanska och karibiska köket. Främst är landet känt för grillad hummer i olika kryddningar och såser. Ceviche, syrlig och stark skaldjurssallad med lime och chili får absolut inte missas. Ris och bönor utgör ofta basen vid varje måltid. Du får en hygglig huvudrätt för 50-60 kr. Frukostmenyer som är europeiska till smaken kostar 40-50 kr.

Garífuna är en unik kulturmix med rötter hos de karibiska indianerna och svarta slavarna. Om du befinner dig i ett garífunaområde bör du testa deras rätter med afrikanska influenser som ofta smaksätts med kokos. Kokosbröd säljs också. Garífunamat måste ibland beställas en dag i förväg.

Bäst att dricka är den inhemska Belikinölen som kostar 11-19 kr. Lunchen är den stora måltiden i Belize. Det är bäst att inte äta middag mycket senare än kl 20 på kvällen för bästa utbudet.

? Habañeros. Front St på Caye Caulker. Tel: +501-226-0487/226-0486. http://www.beautifulbelize.com/habaneros. Fantasifulla och mycket goda internationella rätter. Bra viner. Den bästa restaurangen på ön och därför lite dyrare med varmrätter för omkring 80 kr. Populärt så det är bäst att boka. Stängt mån-tis.

? Coco Plum Gardens Café. Ligger lite avsides precis norr om flygfältet på Caye Caulker, men är värt promenaden. Cafét ligger i en vacker trädgård. Här serveras stora frukostar, härliga gourmetmackor och bra vegetariska alternativ. Cafépriser. Öppet 08-17.30. Stängt ons.

? Blue Water Grill. Sydligaste änden av Barrier Reef Drive vid Sunbreeze Hotel, San Pedro. Tel: +501-226-3347. http://bluewatergrillbelize.com/. En av de bästa fisk- och skaldjursrestaurangerna i San Pedro. Blandar lokala och internationella smaker som Belizeräkor i thaicurry. Serverar också sushi och pizza. Huvudrätter 120-190 kr.

Göra/uppleva

På öarna är det dykning, snorkling eller segelturer som gäller. Du kan hyra kajak, åka vattenskidor och mycket mer. Om du har tid att åka in till fastlandet finns regnskogsturer, grottbesök, vattenfallspromenader, mayaruiner och naturreservat. Det finns oändligt att göra på denna lilla yta.

? The Blue Hole. Dykplatsen som filmaren Jacques Cousteau gjorde internationellt känt och som samtidigt satte Belize på kartan. En 135 meter djup lagun som sticker ut med sin klart djupblåa färg i det annars turkosa vattnet. Dykningen sker längs kanten och du får se fantastiska formationer och droppsten. Här finns också vrak att dyka vid. Du kan göra en dagtur eller övernatta. En bra arrangör är Blue Hole Dive Center i San Pedro (www.bluedive.com, tel: +501-226-2982). Kostar c:a 1400 kr.

? 3 dagars karibisk kryssning. Om du har tänkt att ta dig vidare till stranden Placencia på fastlandet finns det inget bättre sätt att ta sig dit än att segla längs barriärrevet (även om det går fortare med buss från Belize city). Ragamuffin Tours (www.ragamuffintours.com, tel: +501-226-0348) på Caye Caulker ordnar turen två gånger i veckan. Mat och snorkelutrustning ingår, sover gör man i tält. En av övernattningarna sker på otroligt vackra Tobacco Caye. C:a 2000 kr.

? Heldagstur med snorkling. På denna populära tur får du besöka marinreservatet Hol Chan samt gör ett stopp i Coral Gardens och Shark-Ray Alley. Du får beskåda vacker korall, simma med rockor och hajar och se oändliga mängder fiskarter. De flesta arrangörer erbjuder den här turen från båda öarna och det är svårt att rekommendera någon. Shoppa runt och se vad som ingår. Du kan välja segel- eller motorbåt, ibland ingår lunch och rombål, ibland barbeque på stranden. Kostnad c:a 300 kr.

Ute sent

San Pedro har helt klart mest att erbjuda. Barer, discon, nattklubbar med livemusik – här finns allt. På Caye Caulker är det mest mysiga barer med skön reggaemusik som gäller. Den allra finaste ”stassen” kan du lämna hemma. Det är avslappnad klädsel som passar bäst i den karibiska övärlden. För att få uppdaterade tips är det bästa att fråga på ditt hotell.

? Big Daddy’s. Ambergris Street nära Central Park. Populärt disco på stranden med två dansgolv. Här spelas reggae, hiphop och annan dansmusik. Happy hour från 17 till 21, men mest folk efter klockan tolv. Öppet till 04.

? Black and White Reggae Bar. Coconut Drive söder om flygplatsen, dryga kilometern söder om San Pedro. För mer lokala tongångar. På det här pyttelilla stället har den speciella garífuna-kulturen sitt fäste och du får lyssna på deras speciella musik med mycket trumrytmer, punta-rock.

? Sunset Disco. Från Front Street, mellan båtbryggan och ”the Split”, går du mot fotbollsplanen, ligger på vänster sida. Öppnar när barerna stänger och är ett av de få ställen där du kan dansa på Caye Caulker. Blir ofta fullsatt. C:a 40 kr inträde.

Shoppa

Det är ingen idé att spara inköpen tills man kommer hit. Det mesta du behöver hittar du lättare och billigare hemma. På öarna finns dock en del kul klädesplagg, handgjorda smycken och hängmattor att köpa i souvenirbutikerna. En del av landets befolkning är mayaindianer och deras hantverk kan köpas lite varstans, även på öarna trots att det folket till stor del är bosatta på fastlandet. Marie Sharps heta sås är Belizes mest kända inhemska vara och kan vara kul att köpa med sig hem. CD-skivor med bra reggae säljs lite överallt. Tänk på att Belize city är en relativt liten stad och det kan vara svårt att hitta just det du behöver.

? Vilma Linda Plaza. Tarpon Street i San Pedro. Öns mini-galleria där du kan hitta det mesta du vill ha i samma byggnad. Här finns allt från lokala trä- och keramikhantverk till sandaler och fina viner. Men också ett café och spa.

? Ambergis Jade Museum. 45 Barrier Reef Drive i San Pedro. Här kan du lära dig mycket om jade-stenens historia samt handla smycken och figurer i museumets shop.

? Chocolate’s Boutique. Front Street nära ”the Split” på Caye Caulker. Souvenirbutik och snorkeltursarrangör. Lite högre kvalitet på varorna, mestadels textilier och smycken.

Bad/natur

Det är bara att inse. Det är för havet och resten av naturen man kommer hit. 40 procent av landets yta är skyddad och det gör att både hav och land har fått vara relativt orörda. En stor del av fastlandet täcks av tropisk skog. Minus för att revet gör att det inte finns några milsvidda sandstränder på någon av öarna. Badar gör man bäst på någon av de anordnade båtturerna eller från någon av de långa bryggor som går ut en bit i vattnet. Undantagen är:

? The Split. Norra spetsen av Caye Caulker. En orkan delade ön i två delar här kan man bada eller snorkla. Se upp för strömmen bara.

? Tobacco Caye. Liten ö som nås med båt från staden Dangriga. Revet ligger här också, men det är lätt att ta sig i och bada direkt från stranden. Hela ön är som en sandstrand.

? Placencia. Bästa stranden i landet ligger på fastlandet söderut. Hit kan du ta dig med båt eller buss, men det är ingen liten dagtur från öarna utan en tur i sig. Det finns gott om hotell och vandrarhem här att bo på.

Lotta Zachrisson (resa@aftonbladet..se)

Publisert:

Aftonbladet

/

Resa

/

Resa | Belize

ÄMNEN I ARTIKELN

Resa | Belize