Stockholms nya land-märke: en skidbacke

Av: 

Leif-Åke Josefsson

Resa

20 meter högre än Globen – Skipark360 kan stå klar 2015

Skipark360 ska bli en 700 meter lång inomhus alpinbacke med en fallhöjd på 160 meter.

Den blir 20 meter högre än Globen och kommer att kosta cirka en miljard kronor.

Redan 2015 kan lilla Bålsta få världens största inomhusanläggning för skidåkning.

Förutom den 700 meter långa backen blir det en 3,5 km lång tunnel under jord.
Förutom den 700 meter långa backen blir det en 3,5 km lång tunnel under jord.

Det är en storslagen plan för vad som är tänkt att bli en av Sveriges högsta byggnader och ett nytt landmärke i Stockholms-området.

Skipark360 blir nästan dubbelt så lång och hög som Hammarbybacken och det världsberömda inomhusbygget SkiDubai på arabiska halvön.

Stor potential

I dag, fredag, avslöjades nya detaljer när initiativtagaren Glenn Bovin, grundare och vd för Skipark360, höll gemensam presskonferens med bygg- och fastighetsutvecklingsföretaget NCC.

Bland annat att NCC går in med sex miljoner kronor som huvudinvesterare i förprojekteringsfasen. Därmed får NCC också plats i styrelsen.

Tidigare har Glenn Bovin sagt om jättebygget som ritats av Berg Arkitektkontor:

– Det bor tre miljoner människor inom en timmes bilresa från Bålsta. Det är viktigt för projektet. Och att det finns en bra infrastruktur med flygplatser, vägar och pendeltåg.

Ska locka 250 000 besökare

Anläggningen kommer att vara öppen för både proffs och motionärer och enligt Glenn Bovin hoppades man initialt på 250 000 besökare per år.

Den siffran har nu skrivits upp.

– Ja, nu räknar vi med 550 000 efter att ha jämfört med andra och redan befintliga anläggningar i världen och hur det ser ut i närområdena där.

Hur står sig Skipark360 storleksmässigt jämfört med dessa?

– Det finns ingen som är större än Skipark360.

Har ni redan bestämt vad det ska kosta om man som motionär vill komma och åka en dag?

– Ja, 350 kronor för ett dagskort. Sedan kommer det också att finnas familjekort och årskort, sådant som folk är vana vid från vanliga anläggningar.

Håbo kommun har gjort tummen upp för projektet men tänker inte bidra till finansieringen. Den kommer i stället olika investerare att garantera. Just nu med NCC som tyngsta aktör.

Och det är inte bara utförsåkarmotionärer och Sveriges alpina dam- och herrelit som får chansen till året runt-skidåkning inomhus.

3,5 km lång tunnel

Jätteanläggningen är också tänkt att omfatta en 3,5 kilometer lång längdskidåkningstunnel och en arena för skidskytte (!) med plats för 5 000 åskådare och där det även ska finnas plats för konståkning och bandy.

Tillsammans med NCC jobbar nu Skipark360 för att lösa energifrågan i anläggningen.

Glenn Bovin:

– Det kommer att bli ett nytt unikt energisystem med ny teknik och klimatsmart. Om några månader kan vi nog presentera lösningen.

Publisert: