En magisk weekend i mitten av Europa

College of Wizardry i Polen – fyra dagars rollspel för Harry Potter-fans

Av: Malin Nilsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Har det där brevet från Hogwarts fortfarande inte dunsat ner i din brevlåda?
Sedan J.K Rowlings succé med Harry Potter-serien har många drömt om att lära sig allt om trollkonst. Här är allt du behöver veta om skolan i Polen där du kan göra detta.

I 1400-talsslottet Czhocha i sydvästra Polen blomstrar magin. Här kan vem som helst lära sig om allt från alkemi och teori till rituell magi.

Vid fem tillfällen om året öppnar slottet upp för häxor och trollkarlar från hela världen till att studera på skolan, College of Wizardry, genom ett fyra dagar långt rollspel.

På College of Wizardry i Polen och Bothwell i England kan Harry Potter-fans få leven ut drömmen som häxa eller trollkarl under fyra dagar.
Foto: Dziobak Larp Studios och Cyrys Taylor/Bothwell. Bilden är ett montage.
På College of Wizardry i Polen och Bothwell i England kan Harry Potter-fans få leven ut drömmen som häxa eller trollkarl under fyra dagar.

Plocka eller förlora elevhemspoäng

Till skillnad från originalet Hogwarts har skolan fem i stället för fyra elevhem: Libussa, Durentius, Faust, Molin och Sendivogius. Vilket elevhem som passar dig kan du testa redan innan du kommer dit.

Och ja, din insats på skolan räknas. Under din medverkan kan du både förlora och vinna elevhemspoäng. Så tänk en extra gång när du spelar ”fireball”, går med i duellklubben, ställer till med trubbel och hittar hemliga gångar i slottet.

1 av 6 | Foto: Dziobak Larp Studios
College of Wizardry utspelar sig på 1400-talsslottet Czhozhas i sydvästra Polen.

Välj din roll

Trots att den som tar sig till skolan är där för första gången behöver man inte agera som en förstaårselev. Det finns möjlighet att anta rollen som både sistaårselev, personal, professor eller rektor.

Vad ingår i priset?

Då människor i alla åldrar från hela världen besöker skolan är det officiella språket engelska. Skolan har dock en åldersgräns på 18 år.

Upplevelsen kostar omkring 5 600 kronor och kan betalas på en gång, eller delbetalas. I priset ingår tre nätter på slottet, alla måltider, rock och slips, lärobok och karta över skolan. Transfer till slottet ingår inte, och glöm vid Merlins skägg inte din trollstav för ja, den är obligatorisk.

Den brittiska motsvarigheten

För den som vill åka till Harry Potters hemland finns det en motsvarighet till College of Wizardry i East Sussex, England. Skolan heter Bothwell School of Witchcraft och äger rum på Herstmonceux slott.

På deras hemsida förklaras upplevelsen på Bothwell som ett ”mordmysterium fast med trollformler, förbannelser och trolldrycker”. Deltagarna, som måste vara 18 år och uppåt, kan anta rollen som elev eller lärare.

Foto: Jemima Daisy/Bothwell
Bothwell School of Witchcraft utspelar sig på Herstmonceux slott i East Sussex, England.

Bothwell kommer i augusti nästa år arrangera ett specialevent för deltagare under 18 år.

Priset för upplevelsen är något dyrare på Bothwell och varierar mellan 5 700 och 6 300 kronor. I samband med bokningen får häxan eller trollkarlen svara på frågor som sedan kommer ligga till grund för en karaktär som man blir tilldelad.

1 av 7 | Foto: Jemima Daisy/Bothwell
Skolpojkar i korridoren.

Notera att Bothwell inte ska tas för Hogwarts. Skolan har fyra elevhem, uppkallade efter skolans beskyddare (Boyeswick, Wisenforth, Tabwen och MacNewthorn), som eleverna fördelas i redan vid ankomst.

Skolan har öppet under fyra dagar vid två tillfällen nästa år, och likt det polska exemplet är det enda du behöver ta med dig en trollstav – dina kläder, boende för tre nätter och mat ingår i upplevelsen. Sista kvällen avslutas upplevelsen med en bal på slottet.

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM RESA