Andorra är vinterns hetaste skiddestination

Snösäker skidåkning med bad & shopping

Av: 

Jenny Alexandersson

Andorra är vinterns hetaste skidort.
Andorra är vinterns hetaste skidort.

Resa | Andorra

Högt uppe i Pyrenéerna med över 300 kilometer pist och 300 soldagar per år är Andorra ett riktigt skidparadis. Dessutom är det både snösäkert och ett Taxfreeområde.
Andorra är en nygammal pärla som lockar allt fler skidentusiaster.

Andorra är lika stort som en dryg tredjedel av Ölands yta, men får plats med både fjäll, mysiga byar, shoppingcenter, ringlande bergsvägar och en mängd härliga restauranger. Andorra är ett skidparadis som fått ett stort uppsving de senaste åren.

Researrangören Quality Travel som är specialiserade på skidresor till Andorra ser en 18 procentig ökning av bokningar till landet i vinter. Förra året åkte 10 000 svenskar skidor i Andorra.

– Under sommarens varmaste dagar var bokningstrycket som mest intensivt! Många känner att man efter denna rekordsommar inte har behov av en solsemester i vinter utan i stället prioriterar en skidsemester. En annan anledning är troligen att många vill säkra sin vintersemester till önskade hotell och vinterveckor innan de säljs slut säger Ulf Östmark, VD Quality Travel.

Ta hyrbil till bergen

Även resebyrån Resia har noterat att Andorra är på uppgång.

– Vi har märkt av ett ökat intresse för Andorra med fler förfrågningar både till våra resesäljare och via vår hemsida. Eftersom det inte finns någon flygplats i Andorra så flyger man till närliggande områden som till exempel Barcelona. Därifrån är det ungefär två timmar med transfer eller hyrbil till Andorra, säger Ingela Schönning, kommunikationschef på Resia Travel Group.x

Lilleputtlandet liger bara tre timmar bort med bil från Barcelona. Det är många som först njuter av lite storstadsliv och allt som Barcelona har att erbjuda, innan man tar sig upp i bergen för härlig skidåkning.

Soldeu är en klassisk skidort som lockar besökare från hela världen och som har över 300 soldagar per år. Eftersom landet är ett Taxfree-område så är det många som gärna shoppar i de drygt 2000 taxfreebutikerna i landet, de flesta finns i huvudstaden Andorra la Vella. Det är Europas högst belägna huvudstad med sina 1023 meter över havet.

Bad och shopping

Om man tröttnat på snö och skidåkning så ligger Europas största termalbadsanläggning, Caldea, i Andorra la Vella. Badet har både inomhus- och utomhuspooler, bubbelbad och vattenfall.

Eftersom avstånden är korta så kan man bo i huvudstaden och ta en skidbuss 10 minuter till både Grandvalira och Vallnords skidsystem. Grandvalira är det största skidsystemet med mer än 210 kilometer pist och 128 nedfarter. Där finns även flera världscupbackar. Blir du hungrig finns det 40 olika restauranger att välja mellan i backarna. Vallnord består av ca 100 kilometer pist och är uppdelat i Arcalís och Arinsal/Pal. Arcalís är känt för bra offpist skidåkning och är snösäkert.

Publisert:

LÄS VIDARE

Guide till 12 svenska skidbackar

ÄMNEN I ARTIKELN

Resa | Andorra

Resa | Skidresor

Resa | Pyrenéerna

Barcelona

MER OM RESA

Populäraste skidorterna 2018 – hit vill vi resa i vinter!

Klimatsmart skidsemester – hit kan du åka med tåg

Här är tio okända resemål i Spanien

Guide till 12 svenska skidbackar

Tre tips till världens mest romantiska resmål

9 platser där vintern är som vackrast

Här är världens mest gästvänliga länder

Vackra paradisöar runt jorden – här är 12 tips

Sju spännande resmål med underturism

25 platser att besöka i Sverige – från norr till söder

Här är världens minst besökta länder

Bucket list – här är 30 platser att se i Europa

Maxa din minisemester – 64 städer du når med direktflyg

Weekendresor – 15 tips på platser att besöka

Här är Europas vackraste vandring

160 tips till fantastiska Gran Canaria

Kina bygger världens största skidanläggning inomhus

Så fyndar du resor på Black Friday

Skidsäsongen är här – liftarna öppnar

Farliga misstaget – vid lock för öronen på flyget

Hit vill vi åka på höstlovet

Stressa ner på spa efter julhelgen

Världens tio bästa takbarer att se nyår ifrån

Ta båten till skidbacken