Hit åker svenskarna helst på skidsemester

Publicerad:
Uppdaterad:

Resa | Italien

Ny undersökning visar utlandsfavoriten hos svenskarna: ”Väldigt bra skidorter”

1 av 6 | Foto: GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO ISTOCKPHOTO
Österrikiska skidorten Saalbach är ett populärt resmål för svenska skidåkare

Svenskarna nobbar i allt större utsträckning de svenska fjällen.

Österrike, Italien och Frankrike lockar mer.

Det visar resebolaget Tickets färska Novus-undersökning.

– Österrike har väldigt många bra skidorter och är väldigt mysigt, det bidrar till att många vill åka dit, säger Karin Ahlstedt på Ticket till Aftonbladet Resa.

Att åka på skidsemester på vintern är en kär tradition för många svenskar.

Tickets färska Novus-undersökning var svenskar helst åker skidor visar att de i allt större utsträckning vänder blickarna bort från de svenska fjällen. 62 procent av svenskarna vill helst åka på skidsemester utomlands, medan 38 procent väljer svenska fjällen.

Österrike, Italien och Frankrike är hetast, men även Kanada och USA är med på listan.

Utvecklingen förvånar inte Karin Ahlstedt på resebolaget Ticket.

”Det är det som gäller”

– Att Österrike ligger i topp känns ganska självklart, det är det resmålet som de flesta vill åka till för att åka skidor, säger hon och fortsätter:

– Österrike har väldigt många bra skidorter och är väldigt mysigt att åka till, det bidrar till att många vill åka dit. Om svenskarna vill åka skidor i Europa så är det Österrike som i första hand gäller. De har moderna liftsystem samtidigt som det är prisvärt och billigare att till exempel köpa en lunch i backen än i Italien och Frankrike.

”Överraskande”

Finns det något land på listan som förvånar i undersökningen?

– Att Kanada ligger så högt upp är lite överraskande, de delar tredjeplatsen med Frankrike på sex procent. Det är längre att åka till Kanada, men samtidigt har landet ett rykte om sig att ha en av världens häftigaste skidåkning och det är en dröm för många att åka dit, därför ligger det nog så högt på listan.

Av de svenskar som väljer att åka till Österrike så ligger den mysiga kurorten Bad Gastein högt på listan som en riktig svenskfavorit, andra orter i Österrike som svenskar gärna åker till är St Anton och Saalbach.

– I Bad Gastein ligger ett anrikt och gammalt hotell vid namn Salzburger Hof som är väldigt populärt bland svenskar. Vi svenskar har en lång tradition av att åka till Österrike, eftersom det är ett av de länder dit svenskarna började åka på skidsemester till, säger Karin Ahlstedt.

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM RESA