Njut av naturen – med lyxcamping

Av: 

Annika Goldhammer

Resa | Sverige

Resa testar Island Lodge i Stockholms skärgård

Glöm sovsäck och stormkök.

Island Lodge lockar med skandinavisk design, gourmetmiddagar och två sandstränder.

Resa har testat Sveriges lyxigaste camping.

Utifrån liknar tältet något som dimpt ner från yttre rymden; en ljusbeige kapsel med små, runda fönster. Där inne väntar två sängar med fluffiga duntäcken, braskamin, renhudar, designstolar – och ett panoramafönster med svårslagen havsutsikt.

Snacka om glamping, glamourös camping.

Nyligen utsåg HUI Research, som bland annat brukar utse Årets julklapp, glamping till årets hetaste semestertrend – perfekt för den som vill njuta av naturen utan att behöva kånka stormkök och eget tält.

I länder som Holland och Tyskland har glamping varit trendigt länge, i Sverige är det en begynnande trend.

– Glamping kan låta lite löjligt,­ men det är svårt att förklara vad det här är med några få ord. Nämner man ordet camping är det många som slutar lyssna, ­säger Kristina Bonde som driver nyöppnade Island Lodge i Stockholms skärgård tillsammans med sambon Torkild Berglund.

Vedeldad badtunna

Jag och mitt resesällskap har precis stigit i land på den före detta militärön nära Vaxholm, cirka 40 minuters båtresa från Stockholm. Vid den safariliknande lodgen ovanför bryggan möter vi en grupp kineser som är på väg hem efter ett dygn på ön. De är lyriska.

– Vi har rest väldigt mycket, men aldrig upplevt något som det här, säger Gloria Lam.

– Tälten är verkligen fina och naturen är fantastiskt vacker, fortsätter Harry Ip. I går badade vi i vedeldad badtunna medan solen gick ner. Sedan åt vi en jättegod grillmiddag.

– Allt översteg våra förväntningar, sammanfattar Gloria innan de hoppar på taxibåten.

Sedan får vi den obebodda ön för oss själva – vilket känns som den främsta lyxen.

Finlandsfärjor åker förbi

Vi går en promenad genom urskogen som täcker stora delar av ön. Fram till andra världskriget använde militären ön som min- och torpedförråd av och sedan dess har det mesta lämnats orört.

På kajen på andra sidan ön står en rostig torpedvagn. Vi upptäcker också att vi har två små sandstränder att välja mellan, plus badklipporna nedanför vårt tält och den vedeldade badtunnan intill.

Efter sightseeingen lägger vi oss på klipporna och njuter av eftermiddagssolen och stillheten. Vågorna sköljer in mot klipporna, då och då brummar en motorbåt förbi. Det enda som stör skärgårdsidyllen är finlandsfärjorna som skrålar förbi med jämna mellanrum.

Lagom till solnedgången tänder Torkild grillen och serverar ett glas sval chardonnay på bryggan. Till skenet av tända fotogenlampor äter vi grillad halloumi, grönsaksspett och hängmörad entrecôte med rostad morotschutney. Glass och jordgubbar.

Allt serverat på nobelservis. Med guldkant.

Fakta/Island Lodge

Vad? Anläggningen består av sju lyxinredda tält (på vardera 18 kvadratmeter), en lodge där alla måltider serveras och en konferenslokal i öns gamla bergrum. Toalett i separat byggnad iskogen, samt dusch med himlen som tak. Island Lodge har ett all inclusive-koncept där mat, dryck och vissa aktiviteter ingår. I paketet ingår även att man får ön för sig själv,vilket innebär att man endast bokar ett sällskap i taget.

Kostar? Från 3000 kr per person och natt.

www.islandlodge.se

Var? Ligger på ön Bergholmen nära Vaxholm i Stockholms skärgård. Närmsta ,brygga med kollektivtrafik är Höganäs, som trafikeras av Waxholmsbåtarna. Pris 120 kr t/r. Därifrån taxibåt. Island Lodge kan också erbjuda privat transfer från Stockholm.

www.waxholmsbolaget.se

4 andra glamping-tips

Tipistuga i Åhus

I skånska Åhus och småländska Mösterås kan man hyra en så kallad tipistuga med modern inredning, öppen spis och egen terrass. På campinganläggningen finns även ett stort spa.

www.regenbogen.se

Mongoltält i Norge

I Sigdal, två timmar norr om Oslo, finns två moderna versioner av en traditionell, mongolisk yurta. De är utrustade med moderna faciliteter som toalett, platt-tv och öppen brasa.

www.yurts.no

Lyxtält på Öland

Bödasands camping på Öland lockar numera med ett så kallat glampingtält med plats för en hel familj och egen uteplats med rottingmöbler.

www.bodasand.se

Safarilyx i Holland

I skogarna i holländska Nijmegen finns en safari lodge med tält utrustade med bekväma sängar, badkar och gjutjärnskamin.

www.guesthousedeheide.nl

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Resa | Sverige