Paradisstranden kan förbjuda handdukar

Publicerad 2018-02-22

Stranden La Pelosa på Sardinien rankas som en av Italiens finaste.

De kritvita stränderna i Stintino på Sardinien håller på att försvinna.
Borgmästaren vill nu förbjuda besökare att ta med sig handdukar när de badar.

Stintino på norra Sardinien har några av Italiens vackraste stränder. La Pelosastranden lockar under sommaren tusentals besökare, inhemska såväl som utländska turister, med sin kritvita sand.

Men populariteten har en baksida – det stora antalet badgäster gör att stränderna långsamt förlorar sand. Stintinos borgmästare Antonio Diana har därför presenterat en radikal plan för att få stopp på sandtömningen: ett handduksförbud.

Tvingas hyra stolar

Dessutom vill han förbjuda besökare att ta med sig stora väskor till stranden, för att förhindra medveten eller omedveten sandutförsel, rapporterar italienska The Local.

Istället ska badgäster tvingas hyra badstolar, mattor och återvinningsbara, genomskinliga väskor.

Enligt La Nuova Sardegna har lokalbor reagerat med ilska på förslaget, som de menar skulle förvandla Stintino till ett område exklusivt för välbärgade turister.

Men borgmästaren står på sig:

– Folk kan säga vad de vill. Det viktiga är att rädda La Pelosa, säger han till La Repubblica.

”Drar åt sig sand”

Om det föreslagna handduksförbudet säger han:

– Vi har inte hittat på den idén. Planen är helt och hållet baserad på forskningsstudier som visar att handdukar är ett av de största problemen, eftersom de drar åt sig stora mängder sand när de är fuktiga. Det här är ingen verklighetsfrämmande idé.

Borgmästaren har redan aviserat att bilvägen som går ända fram till stranden ska bort. Dessutom kommer själva stranden att få en upphöjd gångväg som ska hålla fötter borta från de känsliga sanddynorna.

Upptäck sköna
Sardinien

ANNONS