”Italienska grottstaden” ny kulturhuvudstad

Så sent som på 1960-talet var staden känd som ”Italiens skam” – men nu har den antika ”grottstaden” världens ögon på sig.

Lilla Matera på Italiens steniga fot är Europas kulturhuvudstad 2019.

Marscherande band, dans och teater vankas lördagen den 19 januari när staden Matera invigs som Europas kulturhuvudstad.

Staden satsar på en exploderande öppningsceremoni där det syditalienska arvet kommer att hyllas. Men det kommer även att bjudas på nyskapande upplevelser som dansuppvisningar inspirerade av kvantfysik och utställningar med temat ”antik framtid”.

Den lilla bergsstaden är belägen på kanten av en djup ravin och flera byggnader är karvade ur den vulkaniska bergarten tuff, vilket ger staden ett intryck av att vara helt huggen ur sten.

Matera ligger i mitten av Italiens fot och hade länge ett dåligt rykte som en outvecklad och fattig by.

Världsarv

Sedan 1993 är staden rankad som ett av Unescos världsarv och har använts som inspelningsplats i flera filmer.

2004 spelades scenerna föreställande Jerusalem i Mel Gibsons ”Passion of the Christ” in i staden på grund av dess välbevarade antika byggnader. Pier Paolo Pasolinis klassiker ”The Gospel according to St Matthew” från 1964 spelades också in här.

Matera lockar besökare tack vare sin historia. Många fascineras av stenbyggnaderna, belägna i historiska stadsdelen Sassi (vilket betyder ”sten” på italienska), som har blivit hotell, butiker, museum och restauranger.

Bland stadens mest besökta sevärdheter finns bland annat kyrkan Santa Maria di Idris som är huggen direkt ur berget, och Ipogeo Materasum, historiska underjordiska gångar.

Varje år utses två städer till kulturhuvudstäder i Europa. Bulgariska Plovdiv är kulturhuvudstad 2019 tillsammans med Matera.

Aftonbladets reseguider - Ladda hem och ta med
Publisert:

LÄS VIDARE