Svenskarna: "En dröm att få inreda Titanic II"

1 av 18 | Foto: Titanic II
RESA

Nu tar australiske miljardären Clive Palmer svensk hjälp för att genomföra sin spektakulära idé – en fullskalig kopia av Titanic.

Skånska Tillberg Design har fått i uppdrag att inreda fartyget, som ska ha premiär 2016.

– Ett drömprojekt, säger Fredrik Johansson, senior architecht och en av tre delägare i företaget.

För de flesta är Tillberg Design helt okänt. Men i kryssningsvärlden är företaget med ett 20-tal anställda en gigant. Sedan 1960-talet har man inrett en rad fartyg, senast bjässen Norwegian Breakaway som hade premiär i slutet av april.

Nu har svenskarna fått i uppdrag att inreda Titanic II.

Avtalet med rederiet Blue Star Line skrevs nyligen under och omfattar bland annat hytter, lounger, restauranger och den klassiska stora trappan. Dessutom ska Tillberg designa det extra ”säkerhetsdäck” som Titanic II får, den största skillnaden jämfört med Titanic.

– Utmaningen blir att kombinera design från 1912 med dagens krav på funktionalitet och säkerhet, säger Fredrik Johansson.

– I dag är det till exempel extrema krav på brandsäkerhet som inte fanns då.

Frågorna hopar sig

Clive Palmer, som gjort sig en förmögenhet i gruv- och fastighetsbranschen i Australien, vill att Titanic II ska likna originalet så långt möjligt.

Men det ställer också inredarna inför en rad utmaningar:

På Titanic hade alla hytter, utom en del i första klass, delade bad och wc. Accepterar dagens kryssningsresenärer det?

Nöjer sig de som löser biljett i tredje klass med att serveras soppa vid långbord i en enkelt inredd matsal?

Avkopplad eller uppkopplad? 1912 fanns inga surfplattor och mobiltelefoner – klarar moderna människor att inte kunna använda sina älsklingar under en hel kryssning?

– Meningen är ju man ska gå ombord och koppla bort allt det moderna, säger Fredrik Johansson.

– Titanic II ska vara lite som ett rollspel.

Skräddarsytt ingår i priset

Till det bidrar också detaljer som att man ska kunna gå till barberaren ombord och få en tidstypisk mustasch eller skönhetssalongen och bli sminkad som 1912.

De som bokar biljett på fartyget får också lämna sina mått vid bokningen. När man kommer ombord hänger sedan en tidstypisk frack och långklänning i hytten.

Byggkostnaden för Titanic II beräknas till 500 miljoner euro (cirka 4,5 miljarder kronor). Inredningen tar ungefär en tredjedel av den summan, enligt Fredrik Johansson.

Titanic II ska byggas i Kina och ha premiär 2016. Det kommer då att gå på originalets rutt från Southampton till New York.

ARTIKELN HANDLAR OM