Prova lokalt vin i varje by

RESA

Röda viner vanligast i Kroatien

Foto: På vinbolaget i Bol har man producerat vin från lokala vingårdar i 100 år. Upptappningsmaskinen ser ut att ha funnits med sedan produktionen startade.

Bols rödvin är på var mans läppar på restaurangerna i byn med samma namn.

Efter 100 år tillverkas det kroatiska vinet på samma sätt – långt från modern massproduktion.

Klockan sju på morgonen slår vinfabriken upp portarna. Två äldre män i linnen och några unga killar i träningsoveraller tappar upp vinet med en maskin som brummar som en gammal kompressor. Upptappningsmaskinen ser ut att ha funnits med sedan produktionen startade och träningsoverallkillarna matar systematiskt in flaskor under strålen med röd vätska. En sköter etiketteringen, medan en annan springer ifrån för att mecka med moppen.

Bland de stora ektunnorna djupt inne i den mer än hundraåriga stenbyggnaden skymtar fler personer fram.

Vid halv nio kommer bossen Ivica Vlahovic ångande med en turistgrupp i släptåg. De vill titta på hans nya ekfat. Han torkar sig i pannan.

– Under turistsäsongen har vi ett stort uppsving, säger han. Folk tittar på produktionen, smakar på vinet och handlar i shopen.

I Sverige är Kroatien ganska okänt som vinland, men faktum är att praktiskt taget varenda liten by stoltserar med sitt eget vin. Ibland är det nästan uteslutande det lokala vinet som serveras på restaurangerna. Och i Bol är det förstås det egna röda vinet, uppkallat efter byn, som gäller.

Bol ligger på ön Brac utanför Split. När man närmar sig Brac från havet ser man genast de gröna vingårdarna, genomskurna av ett myller av vita stenmurar. Utomlands är ön mest känd för den märkliga stranden Gyllene hornet – en guldgul halvmåne som sträcker sig ut i Adriatiska havet och ständigt omformas av dess vågor – men bland kroater är även vinet välkänt och älskat.

Vinbolaget i Bol är regionen Dalmatiens äldsta. Här har man producerat vin från lokala vingårdar i 100 år.

– Vinproduktion är en gammal tradition på ön och den vill vi hålla vid liv, säger Ivica Vlahovic.

Med jämna mellanrum släntrar restaurangägare från byn in på fabriken. Med plastdunkar och petflaskor.

Ivica Vlahovic fyller dem direkt ur en kran vid en av de enorma tunnorna. Andra sorteringen kostar cirka 20 kronor litern för vanliga dödliga, men traktens affärsmän har ett eget avtal.

Företaget producerar cirka 100?000 liter vin om året. Förutom stoltheten Bol även ett annat rödvin – Plavac Bol och det vita Posip.

– Det är ingen storskalig produktion och för att överleva måste vi utmärka oss. Det gör vi genom tradition och kvalitet, säger Ivica Vlahovic och skyndar vidare in i vinångorna.

ARTIKELN HANDLAR OM