Tält - Så ska du tänka när du köper tält

Expertens bästa tält-tips

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Kommersiell text (läs mer här)

Tak över huvudet är viktigt när man är ute och vandrar i skog och natur.

Tält är ett mysigt alternativ för att sova gott i det fria.

Här är vildmarksexpertens bästa tips för dig som ska köpa tält.

Ska du ut på vandring och vill sova gott mellan turerna? Då ska du inte tumma på kvaliteten när det gäller övernattningsutrustning, menar experten.

– Tält kostar generellt sett en del och det lönar sig inte att snåla. Köper du ett allt för billigt tält finns risk att kvaliteten inte är tillräckligt bra. Samtidigt måste det inte kosta en förmögenhet. Köper du tält från en tillverkare med gott rykte som till exempel Vaude, Primus eller Exped brukar det bli ett bra val. Det går att hitta bra tält för runt 2500 – 4000 kronor, säger Henrik hos vildmarksföretaget Beredd, som själv gått från Scouterna till lumpen och vidare till storslagna äventyr med fjällvandring och klättring på frusna vattenfall.

Henrik menar också att du ska undvika att köpa ett större tält än du behöver.

– Tält väger en del och det kan löna sig att köpa ett lättare tält om du ska gå långt. Ska du campa en lite längre tid på en och samma plats och bara behöver gå en kort sträcka från bilen, kan det vara bättre att köpa ett större tält med gott om utrymme. De lättaste tälten kostar dock ofta lite mer. Tänk också på att det blåser mer på fjället än i skogen. Anpassa val av tält efter var du ska övernatta. Kupoltält är självstagande och klarar hård vind.


Glöm inte sovsäck och liggunderlag - här expertens bästa tips


Här är 3 bra tips på tält

Primus Bifrost Y6

Primus Bifrost Y6 är ett otroligt rymligt tält med två separata sovutrymmen. Utmärkt för den stora familjen eller en grupp personer som vill ha en större yta att röra sig på och slippa trängas. ”Sovrummen” sitter samman med en kupol på över 7 kvadratmeter vilket skapar en stor yta att röra sig på. Detta blir också ett perfekt sällskapsrum regniga dagar. Med hela 200 cm i höjd inne i kupolen kan de flesta stå raklånga inne i tältet. Sovutrymmena har hela 170 cm i takhöjd där de är som högst, vilket skapar en härlig rymd i ”sovrummet”. Tältet har flera ventilationsöppningar, vilka håller fukten borta och är skönt varma dagar. Ventilationsöppningarna har myggnät som håller flygfän utanför. Du kan även skapa ett tak av dörren, och på så sätt få en skuggig yta utanför tältet eller skydd från regn.

Primus Bifrost Y6 tält 6 personer

Primus

Primus Bifrost Y6 tält 6 personer

7 290,00 kr

Tillfälligt slut

Till shoppen

Exped Lyra II

Exped Lyra II är ett tält som ger ett prisvärt skydd för 2 personer. Det kan användas under tre av årets fyra årstider. Det lämpar sig utmärkt för vandring och andra friluftsaktiviteter. Detta tält har en låg vikt och en relativt kompakt storlek som gör det väldigt portabelt. Tältet har även två ingångar som gör det enkelt att ta sig in och ur. Exped är en av de främsta tillverkarna av friluftsutrustning i världen, vilket märks på kvaliteten och hur de har tänkt på detaljerna. Tältet går till exempel att packa ihop lika snabbt och enkelt som det sätts upp.

Vaude Hogan UL

När det blir dags för vandring på fjället, eller om det ska tältas i miljöer där det kan blåsa rejält, är Vaude Hogan UL ett bra val. Det här tältet är designat för 3 säsonger och är mycket vindtåligt. Med silikonbeläggning på två sidor är väderbeständigheten mycket god. Detta trots att tältet väger så pass lite och är väl designat för at rymmas i packning som inte får väga för mycket. Monteringen är enkel och rymligheten god. Det här kan verkligen kallas för ett tvåmannatält där ni båda får plats och luft att andas, tack vare kupolkonstruktionen. Tältet är väl designat för längre turer där komfort och väderskydd måste gå hand i hand. Ventilationssystemet i Hogan UL för två är justerbart, vilket ger frisk luft samtidigt som tältet känns varmt och ombonat.

Vill du ha fler tips på tält?

Kolla in utbudet och handla ditt nya tält hos Outdoorexperten här.

Publisert:

Aftonbladet

/

Resa

/

Kommersiell text (läs mer här)

LÄS VIDARE

Bila runt i Småland – här är alla måsten

ÄMNEN I ARTIKELN

Kommersiell text (läs mer här)

Sverige

Resa | Fjällvandring

Fjällvandring

MER OM RESA

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Sova ute: Här är allt du behöver

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Matlagning ute: Stormkök och de bästa tipsen

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Ryggsäck: Bästa tipsen för att välja rätt

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Ut i naturen: Det här ska du tänka på

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Sovsäck och liggunderlag: Bästa tipsen

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Semestra i Sverige: Tips på bästa reseböckerna

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Weekendresor: 5 härliga tips

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Weekendresor i Sverige – tips på bra resmål

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Praktiska kabinväskor som går som handbagage

Bila runt i Småland – här är alla måsten

Roadtrip Västkusten: En guide som ger dig allt

Så maxar du Gotland – här finns något för alla

Bila på Västkusten: 65 tips för en lyckad roadtrip

Bila i Halland: Superguiden med alla måsten

Rundresa i Skåne – 22 ställen du inte får missa

Upplev sommarens bästa ljusshow