Sloveniens solsida

Publicerad:
Uppdaterad:

Resa | Slovenien

Barnvänliga bad i kurorten Portoroz

Portoroz är Sloveniens stora turistmagnet.
Foto: STEFan MATTSSON
Portoroz är Sloveniens stora turistmagnet.

Kuststräckan är inte längre än fyra mil, men den är Sloveniens stolthet och en stor turistmagnet.

Här ligger Portoroz.

Nu gör kurorten debut som chartermål för svenska resenärer.

På vårpromenad i Portoroz.

Flyget går till Pula i Kroatien, men efter en timmes busstransfer genom Istrien når man Portoroz. Väg- och reklamskyltar hälsar dig välkommen till varma källor och gyttjebad, massage och spa-anläggningar.

Neonljusen blinkar vid Therme Palace hotell, vid Metropols kasino och nattklubb. Sandstranden är långgrund och barnvänlig, längs strandpromenaden ligger kaféer och butiker. Gamla Palace hotell står som ett öde spökslott - men flanörer väller ut från de nya turistanläggningarna som heter Villa Vesin, Roza, Barbara, Lucia, Apollo, Neptun och Riviera.

Till hamnen i Portoroz kom ofta den venetianska flottan för reparationer och senare, år 1879, började en doktor Lugnana behandlingar mot reumatism. Han använde både lerinpackningar och salt från saltutvinningarna i Secovlje och Lucija.

Portoroz blev en kurort och betraktas som sådan än i dag.

-Det bästa med det här stället är att man kan åka härifrån, säger Pavel från Tjeckien.

Vet inte om han skojar eller menar allvar - men han går i alla fall ombord på bärplansbåten som på knappt två timmar ska ta honom och övriga turister till Venedig.

Vi bestämmer oss för en annan utflykt: till fots, fyra kilometer till Piran. Den k-märkta lilla staden är ett myller av genuina byggnader från tiden då Venedig var en egen republik, med torg och gränder som hamnade under österrikiskt styre och som skuggades av åren med jugoslaviskt förmynderi, innan turistblomningen började på 1990-talet.

Från Piran har du bara ytterligare ett tiotal kilometer till städerna Koper och Izola.

Här finns en livlig marina, en lång rad av fiskrestauranger och små kaféer, några moderna hotell och en charmlös betongplatta som ersätter strandkanten ut i det klara badvattnet.

Guide/Portoroz

Snabbfakta

Sture Olsson/text

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN