Gå under jorden i Slovenien

Resa | Slovenien

I Postojna kan du ta tåget in i 23 miljoner år gamla tunnlar

Turen in i kalkstensgrottorna börjar på ett litet tåg. Sedan väntar vandring med guide.

Turen in i kalkstensgrottorna börjar på ett litet tåg. Sedan väntar vandring med guide.

Foto: STEFAN MATTSSON

POSTOJNA

Besöket i Slovenien blev en märklig upplevelse.

Vi förvandlades till grottmänniskor.

"Det är en fantastisk upplevelse att ta sig fram i grottorna", säger Ingrid och Nils-Erik Carlsson, pensionärer från Sjöbo.

Foto: STEFAN MATTSSON Grafik: RIKARD BODIN

De slovenska kalkstensgrottorna är fascinerande, det finns över 7000 grottor i hela landet. De i Postojna är de mest besökta och ligger mellan huvudstaden Ljubljana och kusten vid Adriatiska havet. Tunnelsystemet är 23 miljoner år gammalt.

Vi åker in i grottan med ett litet tåg, kliver av på en "centralperrong" efter några kilometer och vandrar med en guide som ger oss den enkla och grundläggande välkomstlektionen: stalagmit, växer nedifrån och uppåt. Stalaktit växer uppifrån och nedåt.

Mörkt och kallt

Här nere i grottdjupet är det mörk, fuktigt och kallt, bara kring tio plusgrader - men elbelysning gör det möjligt för besökare att studera formationerna i detalj.

I underjordiska urtidssalar lever den mystiska "mänskliga fisken", Proteus anguinus, en blind och färglös ödla som klarar sig utan mat i månader. Den blir 24-30 centimeter lång och ligger mest still där vatten samlas och i håligheter.

I övrigt finns inget liv.

Tyskar, japaner och engelskspråkiga turister går i stora grupper med guider och den viskande informationen blir till ett sorl:

-Den här stalagmiten är 18 meter hög" Den växer med en millimeter på 18 år" Ni kan ju räkna ut hur lång tid det tar för att den ska växa en meter...

Hämtas av minitåg

Efter en och en halv timme kommer minitåget och hämtar oss. Huttrande och kisande möter vi dagsljuset igen och det virrvarr av turister och souvenirstånd som signalerar att vi är tillbaka - i Sloveniens dagsljus och nutid.

Swww.hotelstravel.com/slovenia.html

Sloveniens grottor

Sture Olsson

ANNONS EXTERN LÄNK

Behöver du ett reseintyg? Vi hjälper dig – ingen tidsbokning krävs!

Doktor.se

Publisert:

Aftonbladet

/

Resa

/

Resa | Slovenien

ÄMNEN I ARTIKELN

Resa | Slovenien