Jag åkte buss till världens ände

Resa | Argentina

Absolut budget på Eldslandet

Nu går det sannerligen inte att komma längre söderut landvägen.

Väg R3 som startar i Buenos Aires, tar mer än 300 mil senare slut här vid Bahia Lapatia på Eldslandet helt nära sydspetsen av den sydamerikanska kontinenten (Kap Horn-öarna).

Min resa genom Argentina har gått med buss, med start från Iguazufallen uppe i norr, via Buenos Aires och sedan många hundra gröna mil genom Pampas och Patagonien (en ändlös sträcka av grässtäpp).

Stora delar av färden har gått längs just väg R3, med en avstickare upp till El Calafate för att kolla in Morenoglaciären, plus att jag var tvungen att ta en omväg via Chile på slutet (alla andra bussar till Eldslandet var fullsatta).

Troligen har det blivit en bit över 500 mil med buss före ankomst till Ushuaia - världens sydligaste stad - som i sin tur ligger ungefär 18 kilometer före vägens slut vid Bahia Lapatia.

Den roligaste bussträckan genom Argentina var sista timman in mot Ushuaia med dramatisk natur, berg och dalar, dessutom hade vägen där mer kurvor än jag sammanlagt tillryggalagt genom hela Argentina.

De sista 4,5 kilometrarna av väg R3 vandrade jag till fots. Det var en häftig känsla att äntligen komma fram till världens ände, som området kallas.

En glad överraskning är hur otroligt bra turistbyråerna är i Argentina. För det mesta är det lite si och så med informationen från turistbyråerna i världen har jag erfarit på mina resor.

Men här (liksom det lilla av Chile jag såg) verkar anställda på turistbyråerna sätta en ära i att ha svaren på absolut alla frågor som en turist kan tänkas ställa. Till exempel har turistbyråerna listor med priser och tider för bussar, de kollar regelbundet kostnaderna på boendealternativen i området, har koll på lediga rum och bokar utan avgift om du vill.

De pratar engelska obehindrat. I Ushuaia har turistbyråerna dessutom öppet till tio på kvällen under högsäsong.

Den enda turistbyrån jag kan komma på som är lika effektiv och bra är Turistpolisens lilla informationskur vid ena änden av backpackergatan Khao San Road i Bangkok (Thailand).

Jag önskar att andra länders turistenheter gjorde studieresor till Argentina (och kanske även till polisstationen vid Khao San Road) för att se och lära. Då slipper förhoppningsvis jag och andra backpackers att gå svarslösa från turistbyråerna i världen.

Närkontakt med kalvande glaciär

I södra Argentina (nära gränsen till Chile) finns den spektakulära glaciären Perito Moreno. Den rör sig ungefär två meter per dag, men dess ytterkant är alltid på samma punkt i sjön Lago Argentina.

De yttersta delarna av glaciären lossnar nämligen (kalvar), framförallt under dagtid då solen ligger på. Som besökare kan du stå på speciella avsatser mitt emot och se detta skådespel.

Glaciären är flera kilometer bred, upp till 60 meter hög och ibland låter det som på nyårsafton, med smällar och brak när små och stora isblock lossnar och faller i vattnet.

Från turiststaden El Calafate går olika bussturer till glaciären. Billigast är bussen från stationen som kostar cirka 100 kr tur och retur och avgår klockan sju på morgonen och tre på eftermiddagen. Hemfärden sker antingen elva på förmiddagen eller halv åtta på kvällen (det känns dock lite kort att åka hem redan elva).

Inträdet till glaciärområdet kostar cirka 75 kronor.

www.losglaciares.com/en

Sajt-tipset

Det är alltid lika nyttigt att lära sig lite av det lokala språket innan man besöker ett land och för dig som besöker Nya Zeeland (trots att de pratar engelska pratas lokala dialekter och slangord) finns en sajt med användbara lokala ord:

www.destinationdownunder.com/nzlingo.cfm

Robert Karlsson (absolutbudget@aftonbladet.se)

Publisert:

Aftonbladet

/

Resa

/

Resa | Argentina

ÄMNEN I ARTIKELN

Resa | Argentina