Anja, här har du din GULD-backe

RESA

Åre satsar 190 miljoner inför VM-festen

Foto: BÖRJE THURESSON
Om ett år, den 3 februari 2007, kastar sig Anja ­Pärs on utför Åres nya störtloppsbacke med ett enda mål – guld. Personalen på plats arbetar med att få fram det perfekta föret i pisten. Men redan nu kan allmänheten testa backen, som bitvis stupar i en 69-gradig lutning.

ÅRE

Swooosch! Snön yr upp och något blågult far förbi, fort som vinden.

Det är mer än ett år kvar, men inte svårt att föreställa sig hur det kommer att kännas.

Här, i Åres nyaste backe, ska Anja Pärson ta sitt första VM-guld i störtlopp.

Tommy Lundgren, snökanoniär: Det blir ett perfekt ­tävlingsområde

Steg för steg arbetar vi oss uppför den isiga branten. Kanonerna spottar ur sig blöt snö som fryser fast på kläder och glasögon på ett ögonblick. Det är 15 grader kallt, blåser halv storm och vi befinner oss i den alldeles nya backen där damerna ska tävla i störtlopp och super-G under alpina VM i Åre 2007.

I dag är liften stängd på grund av det dåliga vädret. Det nya målområdet nedanför Olympiabacken ligger öde och vindpinat och inte ett skidskär hörs så långt örat når.

Men om ett år, den 3 februari 2007, kommer det förhoppningsvis att se helt annorlunda ut. Då ska tusentals människor trängas här för att få en skymt av världsstjärnorna.

- Det blir ett perfekt tävlingsområde, säger snökanoniären Tommy Lundgren som kommer åkande på skoter.

Den här säsongen har backen öppnat för allmänheten och han och kollegorna arbetar med att få till det perfekta föret i pisten.

Backen slutar i en ravin

Damstörtloppet är drygt två kilometer långt och stupar som mest med 69 procents lutning, brantare än de flesta andra störtloppsbackar. Pisten börjar i en rejäl brant på toppen av Åreskutan, på 1055 meters höjd, går sedan över i en flackare sträcka och fortsätter ner i en ravin. Totalt har det kostat 190 miljoner att göra nedfarterna värdiga ett VM. Men den nya pisten är inte den enda nyheten i Åre. Överallt bygger man, gör om och förnyar.

Från vår utsiktsplats i pisten skymtar vi toppen av en gigantisk lyftkran inne i byn. Där bygger man en ny tågstation med plats för butiker och turistbyrå, och runt om i området skjuter nya hus upp som svampar. Det behövs för att inhysa de 100000 gäster som väntas under VM. Dessutom har Åre kommun som mål att öka antalet besökare med 50 procent de närmaste fem åren, berättar Jan Andersson som är kommunens näringslivschef.

Långsiktig plan

Han tror inte att luften riskerar attt gå ur projektet när världsmästerskapen är avklarade. Tvärtom.

-Vi har inte satt igång den här utvecklingen bara för att det är VM i två veckor. Förhoppningsvis kommer hela området att expandera de kommande åren, delvis till följd av VM men också tack vare att vi har lyckats marknadsföra området utomlands.Det blir ett perfekt tävlingsområde

Så blir Åre en skidort i världsklass

Text: Lisa Jannerling

ARTIKELN HANDLAR OM