Snabbguide till Uruguays kust

RESA

Hyr en stuga för 700 kronor i veckan

Foto: Punta del Diablo är en gammal fiskeby.

Därför: Säkert och vänligt land med vacker natur.

Bästa tid: December-mars. Oktober och november är fina vårmånader.

För vem: Festsugna tar sig till Punta del Este under december och januari. Annars passar landet för alla som vill ta det lugnt.

Absolut inte: Se upp för överpriser i Punta del Este under högsäsong. Det kan också vara svårt att hitta bankomater.

Kul kunskap: Nationaldrycken "mate" är en örtdryck med uppiggande effekt som tillreds med malda örter och varmt vatten i en trä- eller skinnkopp med silversugrör.

Åka hit & runt

Charter/paket: Ving börjar i höst med resor till Punta del Este. Det är paketresor med en vecka i Punta del Este och en vecka i Buenos Aires. Pris från 17850 kr två veckor i januari, 20800 kr över jul och nyår. Då ingår flyg, hotell (dubbelrum) samt frukost.

På egen hand: Flyg från cirka 8000 kr t/r beroende på säsong. Varig och Iberia flyger till huvudstaden Montevideo, restiden är runt 20 timmar med byten.

Från Montevideo kan du välja att fortsätta med flyg till Punta del Este eller åka buss i cirka två timmar.

Ta sig runt: Det lättaste och smidigaste är att ta någon av de luftkonditionerade bussarna från bussterminalen Tres Cruzes i Montevideo.

Här går bussar till Punta del Diablo, Punta del Este, Valizas och Chuy.

Det finns även flera biluthyrningsfirmor i Montevideo och Punta del Este.

Bo

Att hitta boende i alla prisklasser är det minsta problemet i Uruguay. Bästa sättet att bo nära stranden är att hyra stuga, till priset 700-1000 kr/ vecka.

Det finns även billiga pensionat, små hotell och campingområden i de flesta större byar längs kusten.

I Punta del Este finns få budgetalternativ, det flesta hotell är tre- till femstjärniga.

1949 Hostel, Punta del Este, ligger bara 50 meter från Playa Mansa. Ett budgetalternativ med fräscha dubbelrum för 300 kr. Ung stämning och ofta fullbokat under högsäsong. Tel: +59(0)8-42440719

Äta/dricka

Åk inte härifrån utan att ha ätit en riktigt välgjord asado, grill. Ett tips är att försöka bli hembjuden till en söndags-asado som börjar vid 13-tiden och fortsätter till kvällen.

Att äta middag ute kostar kring 90 kr för två, inklusive vin och öl på ett finare ställe. Vill man ha enklare mat, som pizza, kan man komma undan med 25-30 kr per person.

Tre tips i Punta del Este:

Kika's har avslappnad stämning och fint läge på strandpromenaden. Här äter man asados, pasta och fisk och skaldjur. Perfekt för att spana på folk eller se solen gå ner vid Playa Mansa.

Company Bar, Calle 29 entre 18 y 20 , har Uruguays bästa frukost i snobbigaste kvarteret. Kvällstid serveras pasta, kött, pizza och skaldjur till hyggliga priser.

La Huella, Playa Brava, är en elegant och luftig strandrestaurang med gourmet-sushi och goda drinkar. Under högsäsongen är det nästan omöjligt att få bord.

Göra/uppleva

Casa Pueblo är byggt på en klippa ovanför Atlanten utanför Punta del Este, skapad av Uruguays mest kända konstnär, Pablo Páez Vilaró. En hybrid av Medelhavsvilla, lyxhotell och sagohus, kalkat i vitt och helt utan räta vinklar.

Är man här under oktober månad kan man ha turen att se blåvalar på nära håll. Casa Pueblo är nämligen beläget på den halvö som kallas Punta Ballena (Valbukten) dit valarna kommer från Patagonien i södra Argentina för att para sig.

Lago Negro ( Svarta sjön) är en sötvattensjö i en ekopark cirka en mil söder om Punta del Diablo. Guidade rundturer. Bussar går från Punta Del Diablos busstation.

Shoppa

Även om du inte lärt dig dricka nationaldrycken mate så är det en given souvenir. Parfymer och märkeskläder handlas bäst i skattefria shoppingstaden Chuy.

Sola/bada

Punta del Diablo har surfvågor och familjestränder med långgrunt vatten. I Pirianápolis, La Paloma och Aguas Dulces finns också fina sandstränder och klippbad.

Tre tips i och omkring Punta del Este:

Playa Brava utgörs av flera mindre stränder som täcker ena hälften av Punta del Este. El Emir, La Olla, Montoya och Bikini Beach erbjuder uthyrning av solstolar och parasoller, fina surfmöjligheter och restauranger.

Playa Mansa har lugnt vatten. Här kan man också njuta av den vackraste solnedgången och hyra vattenskoter och kajak.

Chihuahua är den mest kända nudiststranden.

ARTIKELN HANDLAR OM