Vad tänka på inför bilsemestern i Afrika?

Resa

Jag är intresserad av att åka bil till Gambia i västra Afrika. Vilka dokument behövs för att åka genom Marocko, Västsahara, Mauretanien, Senegal och Gambia? Behövs visum, extra försäkring för bilen?

Juhani

Här är de viktigaste sakerna att tänka på:

Du måste ha speciella tullhandlingar, ett så kallat Carnet de Passages, för att fritt komma in i respektive land med bil. Risken är annars att du måste förtulla bilen och deponera pengar i landet. Du kan få tullhandlingar hos Motormännens riksförbund.

Du måste ha internationellt körkort (IKK) i Senegal och Gambia, det rekommenderas även i Marocko och Mauretanien. IKK kostar cirka 200 kr och fås hos Motormännen eller MHF (se länklistan).

Du måste ha ett grönt kort från ditt försäkringsbolag för resa i Marocko. Försäkringsbolaget vet vad som gäller i de övriga länderna. Det bästa är antagligen att teckna en särskild försäkring för resan.

Visum krävs bara till Mauretanien. Men visumbestämmelser kan ändras snabbt så det är bäst att kontakta ländernas ambassader. Tänk på att det kan ta tid att få visum.

Inget av de här länderna finns på listan över dem som utrikesdepartementet avråder från att besöka. Västsahara är ett omstritt område. Sedan 1991 råder vapenvila och området kontrolleras av Marocko. I södra Senegal finns en separatiströrelse som slöt ett fredsavtal med regeringen 2004.

Du bör ha sandfilter till motorn. Ta med bränsledunkar och vattendunkar.

I Mauretanien och Senegal måste du ha ett intyg om att du är vaccinerad mot gula febern.

Motormännen hittar du på:

www.motormannen.se

MHF, Motorförarnas helnykterhetsförbund:

www.mhf.se

Utrikesdepartementet:

www.regeringen.se

Vaccination:

www.vaccination.nu

Red

ANNONS EXTERN LÄNK

Boka din drömresa billigt, enkelt och tryggt – välj bland 650 flygbolag och 240 000 hotell

Supersaver Travel

Publisert:

Aftonbladet

/

Resa