Kör ovan molnen till det okända Frankrike

RESA

Millaubron är högst i världen med sina 343 meter

MILLAU

Behagfulla skjuter pelarna mot skyn. Jag lättar på gasen och rullar ut på världens högsta bro, i ett av Frankrikes vildaste landskap.

Det är som att segelflyga.

Sväva. Moln flyter under bron. Mellan slöjorna skymtar staden Millau.

Nej, bron över floden Tarn är inte världens åttonde underverk. Men den är ett inspirerande arkitektoniskt konstverk.

"Det är", skrev en brittisk arkitekturkritiker, "inte mera än en motorvägsbro. Men den är så vacker att man tappar hakan."

Så luftigt lätt, så modern, så elegant, tonad i ljusa färger.

Bron är också utsiktsvänlig, broräckena skymmer inte - de är gjorda i stål och plexiglas.

Millaubron öppnar dörrarna till, inte det okända Frankrike, men det okändaste. Den här delen av landet, norr om "fattigrivieran" Roussillon-Languedoc och söder om Loires vin- och jordbruksbygd, har varit ett bakvatten, en landsända präglad av övergivna byar med hus av grå granit.

Uppe bland molnen undrade jag: Vad finns UNDER bron?

Känd bonde

Jag vindlade mig ner till Millau. Det är en god liten stad om 22000 invånare.

Millau har bara figurerat i nyheterna den gången då bonden José Bové i protest mot amerikaniseringen brände ner ortens McDonalds. Som grön huligan hyllades Bové som hjälte av globaliseringsmotståndare när han, något spak, kom ut från fängelset.

Men bygden hade sina fans redan tidigare. De många floderna som bryter genom hisnande stiliga, vilda canyons lämpar sig för kanotister och forsrännare.

Vildmarkslederna på en höjd av ofta över 1000 meter är granna. Motorcyklister gillar de smala, vindlande bergsvägarna utan tung trafik.

Tour de France

Det är ingen slump att det berömda cykelloppet Tour de France i år passerar Millau. En orgie i bilder sköljer över världen, när elitcyklisterna i vanvettstempo tävlar över den granna bron.

Fakta: Millaubron

3 saker att spana in vid bron

Staffan Heimerson

ARTIKELN HANDLAR OM