Här offrar de till råttorna

Publicerad:
Uppdaterad:

Gnagarna ses som döda människors själar i Rajasthan i Indien

Vid templets heligaste plats sitter en hoper råttor och käkar godis som de troende offrat till gnagarna.
Foto: AP
Vid templets heligaste plats sitter en hoper råttor och käkar godis som de troende offrat till gnagarna.

Människor dyrkar råttor - kastar sig raklånga på golvet och tillber dem. Har man någonsin hört på maken?

Ja, i ett unikt tempel i Rajasthan, Indien.

Foto: Pelle Jacobsson
Templet byggdes till gudinnan Karni. Det ligger i Deshnok i delstaten Rajasthan i nordvästra Indien.

För hinduiska indier har naturen en dimension som vi västerlänningar i hög grad förlorat - full av religion, magi och mystik. Att kon är helig i Indien är ju allom bekant. Men också träd, floder, ormar och apor är ofta heliga.

I den lilla orten Deshnok, 30 km söder om staden Bikaner i Indiens största delstat Rajasthan, är råttorna heliga.

Hinduismen kan för oss i väst te sig som ett Disneyland med mängder av mångarmade, färggranna gudar. Men för hindun är det fråga om en djup och allvarlig tro som styr deras liv. Det kan gälla allt från den höge guden Shiva på sin fjärran Himalayatopp till de tusentals små gnagare som kilar hit och dit i Deshnok.

Först ser man ett tjusigt tempel i kritvit marmor. Kontrasten blir häftig när man kommer in på tempelgården och finner att helgedomen regeras av råttor.

Templet är tillägnat den lokala gudinnan Karna Mati och är ett av hinduismens viktigaste pilgrimsmål i Indien. Karna Mati är en inkarnation av den allindiska gudinnan Durga som i sin tur är den förskräckliga skepnad som Devi, Shivas hustru, ibland uppträder i. Det finns flera förklaringar till varför man på 1300-talet började dyrka råttor. Men alla har gemensamt att det rör sig om döda människors själar som antagit råttform i väntan på att återfödas som människor.

Råttor så långt ögat når. En del kilar över ens fötter och en liten nyfiken råtta sätter sig på min kameraväska och kikar när jag fotograferar hennes kompisar.

Strax framför Karna Matis gudabild, templets heligaste plats, sitter en hoper råttor runt en stor skål och käkar godis som de troende offrar till gnagarna. Rätt vad det är lägger sig en råttdyrkare raklång på golvet och tillber de små djuren.

Men är dem inte äckliga sjukdomsspridare? Borde man inte sätta ut råttfällor? Svaret man får är enkelt. Förutom att de är heliga och absolut inte får skadas är tempelråttorna också helt harmlösa.

Till slut: håll utkik efter en sällsynt vit råtta. Får du syn på den bringar det lycka.

Snabbfakta

Pelle Jacobsson

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN