Thailand behöver turisternas stöd

RESA

Aftonbladet Resas redaktör om sol, bad - och sorg

1 av 2 | Foto: Susanne Wixe

Senaste Aftonbladet Resa handlar om resor. Om sol, bad och mjuka stränder, om hisnande äventyr i branta skidbackar, om möten med människor och kulturer, om häftiga matupplevelser, skojiga djur, kul shopping... Allt sådant positivt som vi oftast förknippar med att resa.

För många, alltför många, svenskar förvandlade flodvågen den resa de planerat så länge, sparat till, längtat efter, till en oförklarlig fasa.

Många, alltför många, kommer aldrig att komma hem. För otaliga andra kommer nu en tid av oändlig sorg och saknad, som vi som skonats bara kan skönja smärtan i.

Senaste Aftonbladet Resa hade, om allt varit som vanligt, innehållit ett stort reportage från Thailand. Detta fantastiska semesterland som de senaste åren blivit hundratusentals svenskars vinterparadis, detta land som omfamnat oss med ett leende och som tinat upp oss frusna nordbor inte bara med sina underbara stränder utan även med sin enorma hjälpsamhet och vänlighet. Detta land som därför med självklarhet alltid är nummer ett på listan över vart vi allra helst vill åka för att få sol och bad.

Men nu är inte allt som vanligt. Vanligheten sveptes bort av den katastrofala flodvågen över Asien, som lämnat så många sönderslagna liv efter sig.

I senaste Aftonbladet Resa skriver vi därför inte om Thailand. Men det betyder inte att vi aldrig mer kommer att göra det. Det betyder inte heller att vi inte längre tycker att Thailand är ett underbart semesterland. För det är det. Fortfarande.

Att sluta åka dit, för att naturen vräkt sina krafter över en liten del av landet, vore för alla de thailändare som inte bara förlorat sina nära och kära utan även sin försörjning, att öka på katastrofens följder. Det vore att straffa oskyldigt drabbade ännu mer.

Den som vill ge något tillbaka till de ofattbart många människor som drabbats av flodvågen, skänker en slant till någon av organisationerna som ser till att hjälpen hamnar där den bäst behövs.

Postgironummer för detta hittar du på den här specialsidan på Aftonbladet.se.

Susanne Wixe, Redaktör Aftonbladet Resa