Glitter, glamour och andlös åkning

RESA

Nysnö faller ständigt över amerikanska Aspen - Hollywood- stjärnornas favorit

Foto: Wow! Resas utsände Christoffer Bjäreborn gillar åkningen i Aspen.

Du kan åka till Aspen för att se kändiseliten från Hollywood åka skidor.

Eller för att det faller åtta meter nysnö per säsong.

Foto: Aspen har backar för både nybörjaren och den riktigt erfarna åkaren.

I bussen mellan Vail och Aspen sitter jag och pratar med chauffören.

-Här nere har Goldie Hawn sitt hus. Där borta bor Martina Navratilova. Och vet du, i det sätet där du sitter har Antonio Banderas en gång suttit"

En stor del av myten kring Aspen handlar just om glitter och glamour från Hollywood.

I september förra året gifte sig Kevin Costner på sin ranch (40 rum) strax utanför centrala Aspen, och går du runt på byns gator är sannolikheten stor att du springer på stjärnor som Brad Pitt, Jennifer Aniston, Harrison Ford eller Will Smith. Mariah Carey kommer hit varje jul.

Men betalar du 6000 kronor för en flygbiljett till Colorado, bränner ytterligare tusenlappar på liftkort och boende är det knappast för att spotta kändisar. Du åker till Aspen för att åka skidor. Utbudet är enormt och du har fyra berg att välja mellan.

För en med begränsad tid i Aspen, som jag, är berget Snowmass bästa valet. Här känns backarna lika breda som långa, snön ligger som ett jämnt täcke och solen strålar från en klar himmel.

Om det är snökvaliteten, den tunnare luften (2400-3800 meter över havet) eller jetlag vet jag inte -men backarna suger fullständigt musten ur mig. Jag är helt slut efter bara en timme och måste ta paus i en av de många restauranger som ligger utslängda här och var i backarna. Runt om i lokalen hänger flera varningsskyltar som berättar om höjdsjuka.

Efter en halvliter vatten och ett äpple känner jag mig stark igen och fortsätter att testa så många backar jag kommer åt, allt från det grönaste till det allra svartaste. De svåraste backarna är opistade pucklar, uppblandad med härlig lössnö.

Vill man bara köra långsvängar är alternativen oändliga, nedfarterna är mer som öppna landskap än begränsade backar.

När liftarna stänger klockan halv fyra känner jag mig som en vinnare. Jag besegrade berget. Utan att ha en skiddräkt från Dior för 73000 kronor som Mariah Carey, eller ett par Gucci-designade pjäxor för drygt 100000 kronor som Goldie Hawn.

LÄSARNAS VAL

Hit vill vi resa 2005:

Snö & vinter-resor

Läs mer om Sveriges största reseomröstning:

85.000 läsare i stor undersökning: HIT VILL VI RESA 2005: Snöresor

Christoffer Bjäreborn

ARTIKELN HANDLAR OM

Resa | USA