Kryssa bland isberg – i en jacuzzi

avHélène Lundgren

1 av 3
avkoppling Under en Grönlandskryssning hinns det med en hel del äventyrliga utflykter, men mellan varven går det att sjunka ner i en bubbelpool och bara ta det lugnt.

En del naturupplevelser är grymmare än andra.

Här kommer en svårslagen: att sitta och mysa i jacuzzin på akterdäck när vi passerar kalvande glaciärer, valar och små byar under midnattssolens sken. Välkommen till Grönland.

Redan på flyget från Köpenhamn får man en uppfattning av hur stort Grönland verkligen är. Vi passerar mil efter mil av det vita istäcket, och då och då ser vi sjöar som lyser upp i klara turkosa färger från luften.

Det finns bara några kilometer väg utanför städerna, så det enda sättet att ta sig runt på Grönland är med båt eller flyg. En kryssning är därför ett bekvämt och trevligt sätt att få se en del av den unika naturen och de små samhällena på Grönland.

Jag kliver förväntansfull ombord på det nybyggda norska kryssningsfartyget M/S Fram som går till Grönland under sommaren (och till Antarktis under vintern). Fartyget tar drygt 300 passagerare, och med på båten är en härlig blandning av skandinaver, tyskar, engelsmän, fransmän, ryssar och japaner.

Att kryssa runt Diskobukten vid världens största ö, Grönland, är svårslaget. Det är vackert. Bedårande vackert. Isskulpturerna runt fartyget bildar naturliga konstverk som ständigt förändras.

Bra stämning ombord

Vi är 226 passagerare på denna resa, vilket är precis lagom. Bordsplaceringen är fri, vilket gör att man lätt slår sig i slang med olika nationaliteter runt middagsbordet. Där träffar vi gotlänningen Tom Siltberg.

Under en utflykt i staden Sisimiut, möter Resas reporter några lokalinvånare som tog det lugnt i hamnen.

– Vi fick höra talas om den här resan på en resemässa förra året, berättar Tom, som under många år drivit campingen och Ica-butiken vid Tofta strand på Gotland.

– Ja, sen jag var 14 år har jag alltid jobbat på sommaren och aldrig kunnat ta ledigt. Det var äntligen dags nu.

 Hela servicepersonalen, förutom kocken och expeditionsledarna, är från Filippinerna, och deras trevliga stämning i köket och matsalen smittar av sig på hela båten när de skämtar och skojar hejvilt med alla gästerna.

Myskoxar och polarrävar

 Landstigningarna sker med gummibåtar när inte båten kan lägga till vid kajen, och vi kliver iland för att vandra omkring i de små samhällena.

– Vi har vant oss vid kryssningsfartygen och tycker att de är bra för staden, men många är nyfikna på hur fartygen ser ut inuti, berättar Nuno Pedersen som arbetar som marknadsföringskonsulent i Sisimiut.

Nästan hela personalstyrkan är från Filippinerna, och deras glada humör smittar av sig på de andra passagerarna.

 I hamnen slår lukten av fisk emot oss, och utanför den lokala kött- och fiskbutiken som säljer blodrött valkött och hela sälar för 260 kronor sitter gubbarna på rad och filosoferar.

Staden har fler hundar än människor, och utanför de färgglada husen ligger uttråkade grönlandshundar fastkedjade på klipporna och längtar efter vintern då de kan börja arbeta igen.

Isfjorden vid staden Iluissat finns med på Unescos världsarvslista, och här kan man göra en båtfärd mitt bland de fantastiska isformationerna.

Sista dagen före hemfärd från Kangerlussuaq ger vi oss iväg på utflykt för att spana efter djur och vandra på inlandsisen. På den skumpiga vägen dyker både myskoxar och lekande polarrävar upp, och vi kör förbi ett arktiskt ökenområde och glaciärer.

Efter två timmar kommer vi fram till en av de få platser där man kan nå ända fram till inlandsisen. Det är oerhört mäktigt att vandra en bit på detta enorma istäcke som kan förändra hela jordens klimat om det skulle smälta.

Rekordhöga oljepriser gör att Thailandresan blir dyrare. Ving räknar med att charterresan till Thailand prishöjs med minst 500 kronor redan i vinter. Ving Flex-resorna kan stiga i pris med över 1 000 kronor, skriver E24.

Även Fritidsresor kommer att tvingas öka sina priser på charterresor, men inte förrän nästa vinter.

(Aftonbladet)

Kineserna är övertygade, OS blir en succé. Både som tävling och som reklam för Kina. Hela 96 procent av kineserna delar den åsikten, enligt en ny opinionsundersökning från oberoende Pew Research Center.

Två tredjedelar av kineserna är även övertygade om att Kina är ett omtyckt land i världen. Än så länge håller bara 7 av 23 tillfrågade länder med.

Ladda hem Res grönare-guiden för dubbelsidig utskrift - bäst när du ska häfta ihop den och ta med på resan

Ladda hem Res grönare-guiden för enkelsidig utskrift - bäst när du ska läsa på skärmen

Så gör du en dubbelsidig utskrift:

1. Ladda hem pdf-dokument genom att klicka på länken här ovanför. Dokumentet innehåller 16 sidor.

2. Skriv först ut sidorna 1 till 8 i dokumentet.

3. Lägg de utskrivna sidorna överst i skrivares pappersmagasin.

4. Skriv ut sidorna 9 till 16 i dokumentet.

5. Har du nu gjort rätt kan du häfta ihop de fem sidorna till en snygg och behändig guide, med tryck på båda sidorna.

Det kan vara lite krångligt att få ordning på sidorna allra första gången, men efter ett par försök brukar det bli rätt.