”Ernst Kirchsteiger kan slänga sig i väggen”

Av: Annika Goldhammer

Publicerad:
Uppdaterad:

På Rosenborg hittar du lugnet på Öland

1 av 5
Rosenborgs friluftspensionat är en typisk Ölandsgård från 1758. Åk hit om du vill komma bort från de vanliga turiststråken för att uppleva lugn och ro.

Det finns gott om charmiga och personliga pensionat i Sverige.

Men bara ett friluftspensionat – som får gästerna att upptäcka en helt ny sida av Öland.

Och som skulle få Ernst Kirchsteiger att bli lite extra varm i hjärtat.

I stället för att följa turistkaravanen på stora vägen, svänger vi av redan vid Algutsrum och följer en smal grusväg genom det öländska landskapet. Vi passerar röda bondgårdar, betande kor och en skuttande hare innan vi välkomnas av en mjölkpall och en skylt som visar att vi har kommit rätt: ”Rosenborgs friluftspensionat”.

Så fort vi klivit ur bilen möts vi av en behaglig tystnad. Receptionen i den gamla stenladugården är tom. Men när vi ringer i koskällan vid den lantliga receptionen kommer Janne Wågesjö och hälsar oss välkomna på omisskännlig öländska. Han räcker fram nycklarna till våra rum och visar oss runt i den varsamt renoverade 1700-talsgården.

Här finns många detaljer som påminner om ladans historia. Kornas gamla vattenskålar i frukostrummet som nu fyllts med dekorativa stenar. De blåmålade fönstren som gjorts om till speglar i sovrummen. Emaljskylten på gårdsdörren som visar att mjölkningsmaskinen stått där.

Nära naturen

Längs en vägg i receptionen ligger en rad med sjöstenar.

– Jag var faktiskt före Ernst med det. De som kommer hit brukar säga att Ernst kan slänga sig i väggen, säger Janne Wågesjö med ett snett leende.

När han fick ärva den slitna Ölandsgården kunde han förverkliga drömmen att öppna ett pensionat för att fler ska upptäcka den öländska naturen. I början av förra sommaren kunde Ölands första – och förmodligen Sveriges enda – friluftspensionat invigas. Janne Wågesjö kallar det så eftersom han vill erbjuda mer än någonstans att sova. Guidade natur- och kulturvandringar, till exempel.

– Hit ska man åka om man vill uppleva naturen och tystnaden. Och avskildhet från resten av turiststråken.

Ny bild av Öland

Det här är en del av Öland som de flesta aldrig får se. Men för den som inte kräver hoppborgar och minigolfbanor runt knuten finns otaliga stigar att följa – och en unik flora att upptäcka.

Utanför gården passerar såväl cyklarnas allfartsväg Ölandsleden som vandringsleden ”Borg till borg”. I närheten ligger Ölands största fornborg och Jordtorpsåsen, öns största naturreservat.

– Det är en av pärlorna som folk inte hittar till.

Janne Wågesjö menar att cykeln är det bästa sättet att upptäcka Öland, särskilt Mittlandsskogen och den östra, mer anonyma sidan.

– Ta av vid en av vägarna ner mot Östersjön och du får en helt ny bild av Öland.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN