Bäst hotell för pengarna

RESA

Premiär – unik lista visar priser i 88 städer

Foto: Maltas turistbyrå
I staden Valetta på Malta kan du bo på trestjärnigt hotell för 182 kronor natten.

Boendet är en av de största utgiftsposterna på resan.

Men hur mycket hotell får du egentligen för pengarna i olika städer?

Hotellbarometern ger svaret.

Den unika listan, som Destination.se tagit fram, visar hur mycket du kan räkna med att få betala för att bo trestjärnigt i 88 städer runt om i världen.

Andra typer av hotellindex är oftast riktade till affärsmän och bygger på priser för rum på lyxigare hotell. Listan visar att du får mycket hotell för pengarna i Sydostasien. I städer som Kuala Lumpur, Manila och Bangkok kostar det i regel 200–300 kronor per person att bo på trestjärnigt hotell.

New York kostar skjortan

Mest för pengen får du för tillfället i Valetta på Medelhavsön Malta. Där kan du få ett rum för 182 kronor per person. I populära New York är hotellen däremot riktigt dyra. Andra städer kända för höga boendepriser är Tokyo och Moskva som ligger i toppen även här.

Gör klipp i Reykjavik

Av de nordiska huvudstäderna är Oslo och Köpenhamn snäppet dyrare än Helsingfors och Stockholm, medan ett trestjärnigt hotellrum i Reykjavik numera är rena klippet. Ett sådant kostar i snitt bara lite mer än 400 kronor per person.

Hotellbarometern uppdateras löpande och ambitionen är att antalet städer ska utökas.

– Så småningom ska man också kunna se hur priserna förändrats, till exempel kan vi visa med pilar om priset har gått upp eller ner jämfört med tidigare, säger Andreas Frödin, utvecklingschef på Destination.se.

Anders Hedberg
Andreas Jennische

ARTIKELN HANDLAR OM

Hotell