Aktiviteterna som inte täcks av reseförsäkringen

Av: 

Jennifer Berg Eidebo

Om du skadar dig på vattenskotern täcks det ofta av försäkringen.
Om du skadar dig på vattenskotern täcks det ofta av försäkringen.

Försäkringar

På semestern är det inte helt ovanligt att åka vattenskoter, prova på dykning eller kanske testa att flyga skärm. Men visste du att dessa aktiviteter inte alltid täcks av din reseförsäkring? Detta innebär att om någonting händer under ett dyk eller en tur med skotern så kan du komma hem med en rätt dyr räkning.

Hitta rätt försäkring

Att dyka, klättra eller åka vattenskoter är relativt vanliga aktiviteter under semestern. Ändå räknas de som riskfyllda aktiviteter, och ingår inte alltid i din reseförsäkring. I alla hemförsäkringar ingår 45 dagar reseskydd vilket ska täcka det viktigaste som kan ske under semestern, som olyckor eller sjukdomsfall, men vilka aktiviteter som ingår i försäkringen och inte varierar beroende på försäkringsbolag. Är du försäkrad hos Trygg-Hansa går det bland annat bra att åka vattenskoter, dyka med dykcertifikat eller åka skidor offpist då dessa saker täcks av reseförsäkringen. Men det finns begränsningar.

– Om man ska hålla på med kamsporter som MMA eller boxning, eller skärmflygning, då gäller inte reseförsäkringen, säger Håkan Franzén, försäkringsexpert på Trygg-Hansa.

För den som vill flyga skärm eller hoppa fallskärm, dyka utan att ha dykcertifikat, eller hålla på med kampsport krävs det en tilläggsförsäkring om man vill vara säker på att inte få en dyr räkning vid en olycka. Samma sak gäller för den som vill bestiga riktigt höga berg.

– Vi har begränsat klättring till under 5 000 meter. Så man kan vandra i Machu Picchu men inte bestiga Mount Everest. Men det är få som är uppe på de höjderna, säger Håkan Franzén.

Begränsningen för höghöjdsklättring är några år gammal, medan de andra begränsningarna funnits länge.

– Våra försäkringar ska täcka de flesta av människors behov. Många klättrar eller åker vattenskoter på semestern så då ska det ingå, men ska man flyga skärm eller hoppa fallskärm så drar vi en gräns.

Försäkringsbolaget If har regler som liknar Trygg-Hansas. Är du försäkrad med If täcks skador som du fått när du åkt vattenskoter, när du klättrat, eller dykt med internationellt dykcertifikat. Det som inte omfattas är däremot kampsport med kroppskontakt, fallskärmshoppning, skärmflygning, tävling eller organiserad träning med motorfordon, deltagande som professionell idrottsutövare där mer än hälften av ens inkomst kommer från idrotten, samt dykning utan certifikat.

Är du försäkrad via Folksam är det däremot fritt fram att utöva alla möjliga sorters riskfyllda sporter. Hemförsäkringen täcker nämligen riskfyllda aktiviteter.

– Vi har inga begränsningar utan försäkringen gäller för dykare, klättrare och alla andra. Vi är en av få som täcker riskfyllda sporter, säger Christina Bäckman, gruppchef för utlandsskadeavdelningen på Folksam.

Ska du dyka utan certifikat? Då kan en tilläggsförsäkring vara till nytta.

Det här är riskfyllda aktiviteter

Vad som är en riskfylld aktivitet är inte helt tydligt. I vissa försäkringar är det utskrivet vilka aktiviteter som inte ingår i försäkringen, medan andra bara gör förbehåll för aktiviteter som man räknar som extremsport. Normalt sett ersätts inte skador orsakade av skärmflygning, bungyjump eller dykning, men skidåkning och snorkling brukar ingå i försäkringen. För att vara på den säkra sidan är det alltid bra att kontakta försäkringsbolaget - speciellt om du har en specifik aktivitet du planerar att genomföra.

Så gör du om vill ägna dig åt extremsport

I vissa fall klarar du dig bra på den hemförsäkring du redan har, så det kan vara värt att kolla upp. Men om så inte är fallet finns det försäkringar mer anpassade till riskfyllda aktiviteter. Europeiska ERV har en extremsportsförsäkring som är anpassade till alla sådana aktiviteter, med undantag för aktiviteter som är olagliga i landet. För dykning på max 30 meters djup gäller exempelvis alla Europeiska ERVs försäkringar. Om du vill dyka ännu djupare är det försäkringen Extremsport som gäller.

Publisert:

LÄS VIDARE

Resetabbar kan kosta dig miljoner

ÄMNEN I ARTIKELN

Försäkringar

Extremsport

Trygg-Hansa

Försäkringsbolaget If

Folksam

MER OM RESA

Sjuk innan semestern - så påverkas din försäkring

Sjuk innan resan – så här får du ersättning

Tusentals insjuknar under höstresan

Bästa tipsen för dig som vill hyra bil utomlands

Sofia blev akut sjuk i Indien: ”Hade tre deciliter var i magen”

Thailand kan införa obligatorisk försäkring för turister

Gör inte det här om du blir sjuk utomlands