Ny avgift för att resa till USA

Publicerad:
Uppdaterad:

Resa | USA

100 kr från 8 september

USA inför en avgift på 100 kronor för den som vill resa in i landet.

Det är en avgift som strider mot tidigare överenskommelser, enligt EU-kommissionär Cecilia Malmström (FP).

Den nya avgiften införs från och med den 8 september och beslutades av de amerikanska tullmyndigheterna i fredags.

EU är starkt kritisk till avgiften som enligt EU-kommissionären Cecilia Malmström är ett brott mot tidigare löften.

”Blir en börda”

– Jag är övertygad om att de nya kraven ... inte är förenliga med USA:s åtaganden om att förenkla rörligheten över Atlanten och de blir ytterligare en börda för europeiska medborgare som reser till USA, skriver hon i en officiell kommentar.

Systemet som nu beläggs med avgift kallas Esta, och gäller de länder som ingår i det så kallade Visa Waiver Program – däribland Sverige. Istället för att ansöka om visum fyller den som ska resa in i USA i ett elektroniskt formulär där man bland annat garanterar att man inte är brottsling, terrorist eller spion.

Formulär på nätet

Att få inresetillstånd genom Esta är i nuläget gratis, men från och med 8 september vill de amerikanska myndigheterna alltså ha betalt för att hantera dokumentet. Totalt 14 dollar, vilket motsvarar 100 kronor.

Men det finns ett sätt att gå runt avgiften.

Den som planerar att resa till USA men kanske inte vet exakt när, kan spara en hacka genom att fylla i Esta-formuläret före den 8 september. Ett godkännande gäller nämligen i två år eller tills passet går ut, beroende på vilket som inträffar först.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN