”För fet” – fick inte flyga

Publicerad:
Uppdaterad:

Resa | Flyg

Hollywood-regissören tvingades kliva av planet

Southwest-flyget lyfte utan regissören Kevin Smith. Kaptenen tyckte att han var för fet och utgjorde en säkerhetsrisk.
Foto: AP
Southwest-flyget lyfte utan regissören Kevin Smith. Kaptenen tyckte att han var för fet och utgjorde en säkerhetsrisk.

Hollywood-regissören Kevin Smith blev portad på ett Southwest Airlines-plan.

Piloten tyckte han var för fet och utgjorde en ”säkerhetsrisk”.

Kevin Smith är just nu aktuell som regissör av Bruce Willis nya film ”Cop Out”.Och han nöjde sig inte med att tiga still när han missade sitt plan mellan Oakland och Burbank i Kalifornien.

Smith började tvittra om hur han behandlats.

”Om du ser ut som mig kan du bli portad från Southwest Air”, skrev Kevin Smith och bifogade ett foto av sig själv där han blåser ut kinderna för att se ännu fetare ut.

Kompensation: en kupong

Det har nu lett till en het debatt mellan de som tar Kevin Smiths parti och de som ställer sig på flygbolagets sida.

Piloten hänvisade till Southwests säkerhetsföreskrifter som bland säger att man måste kunna fälla ned armstödet när man väl satt sig i sätet. Det kunde Kevin Smith.

Men flygvärdinnan propsade ändå på att han skulle lämna flygplanet. Trots att passagerarna bredvid honom försäkrade att de inte hade några problem med den storvuxne medpassageraren.

Hela saken komplicerades av att den kände regissören faktiskt bokat två säten på ett senare flyg.Men han ändrade sig och tog ett tidigare och där bara ett enda säte var ledigt för honom som stand by-passagerare.

Bråket slutade med att Southwest satte Smith på ett senare plan och gav honom en värdekupong på 100 dollar som kompensation.

Bad om ursäkt

Fast det hela var inte slut med det.

Kevin Smiths tvittrande ledde till att andra överviktiga gav sig in i debatten, ställde sig på Smiths sida och skällde i princip ut alla flygbolag för den behandling de utsatts för.

Southwest Airlines uppfattade det som dålig publicitet och kröp snabbt till korset.Kevin Smith fick en offentlig ursäkt av bolaget.

Kriskonsulten David Margulies gav sig då in i debatten.

Försvarar flygbolaget

Han tycker att Southwest inte alls behövde be Kevin Smith om ursäkt.

”Southwest har intagit en mycket resonabel och rättvis ställning när det gäller att handskas med överviktiga passagerare och de borde applåderas för detta”, säger Margulies enligt nyhetsbyrån Reuters.

”Det är hög tid för både passagerare och anställda att försvara bolaget på internet”.

David Margulies fick snabbt stöd av icke överviktiga passagerare.

”Att vara överviktig är inget att vara stolt över. Jag önskar att fler bolag vägrade tolerera fetma som livsstil”, löd ett ilsket inlägg till Kevin Smith själv.

Air France i hetluften

För en månad sedan hamnade franska flygbolaget Air France mitt i överviktsdebatten. I en felaktig nyhetsrapportering hette det att Air France skulle införa extra avgifter för överviktiga passagerare.

I själva verket har det franska bolaget ända sedan 2005 erbjudit just överviktiga 25 procents rabatt på det andra säte de kanske behöver för att få plats.

I november 2008 slog högsta domstolen i Kanada fast att kraftigt överviktiga resenärer dock ska ha rätt till två flygstolar utan att behöva betala extra.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN