”Flygbiljetterna blir inte billigare än nu”

Av: Lina Thorén

Publicerad:
Uppdaterad:

Flygprisindex visar på rekordlåga priser

Foto: Thinkstock

Om du är sugen på att resa utomlands så är det ett läge att boka nu.

Det har aldrig varit billigare att köpa flygbiljetter.

– Det är verkligen guldläge på långdistansflyg, konstaterar Anders Hedberg, onlineredaktör på Aftonbladet RESA.

Det är färska siffror från undersökningen Flygprisindex som visar att priserna ligger väldigt lågt just nu.

Enligt indexet har priserna på flygbiljetter gått ner med tio procent det senaste året.

– Det är verkligen guldläge på långdistansflyg just nu. Jag bokade nyligen en biljett Stockholm–Manila för 6516 kronor tur och retur. Jag har flugit den sträckan nästan varje år i 20 års tid och aldrig har det varit så billigt som nu, säger Anders Hedberg.

Färre resenärer

Resesökmotorn Travelmarket.se, som ger ut Flygprisindexet, skyller nedgången på den internationella finanskrisen, som har gjort att flygbolagen har svårt att fylla planen.

Det är främst till destinationer långt bort som många flygstolar riskerar att bli tomma. För att få biljetterna sålda sänker bolagen priserna och ger rabatter.

Enligt Flygprisindexet är det framförallt tre destinationer som ligger riktigt lågt i pris just nu: Dubai, Mexico City och Tokyo. Dit har det aldrig varit billigare att resa än nu.

Att flyga till Dubai en vecka i början av juni nästa år kostar strax under 3000 kronor. Samma vecka i Mexico City kostar drygt 5000 kronor, och motsvarande till Tokyo cirka 4600 kronor

Bra för resenärerna

Travelmarket.se´s vd, Ole Stouby, menar att de låga flygpriserna främst gagnar resenärerna.

– Det kräver naturligtvis att det fortfarande finns utrymme i ekonomin till att kunna resa, men så länge biljettpriserna sjunker lägre än resenärernas smärtgräns, så finns det naturligtvis en marknad för de historiskt låga priserna på flygbiljetter, säger han.

– Tyska Lufthansa har smått otroliga kampanjpriser mest hela tiden. Tidigare i höst flög jag till Colombia för under 4000 kr t/r och just nu har de exempelvis Rio de Janeiro och Las Vegas för 4600 kronor, det är riktigt bra, kommenterar Anders Hedberg.

Även SAS rear just nu ut sina destinationer i USA, exempelvis Chicago för 4500 kr t/r.

Publicerad: